duminică, 20 ianuarie 2013

The Snow Fall- Avalansa de la Tunnel Creek



More and more people are heading to the backcountry in search of snow, tranquillity, thrills, bliss — whatever their motive may be. And countless, unsung armies of people, from avalanche experts to ski patrollers, are devoted to trying to save their lives. Perhaps this tale is one more way to help educate people about the world they step into. I would like to think that is no small thing.

In urma unor linkuri puse de Gabriela pe carpati.org am citit un articol exetrem de interesant despre o avalansa petrecuta in Stevens Pass (SUA), redactat de John Branch si publicat in New York Times.

De fapt este mai mult decat un articol este un proiect multimedia si alaturi de frazele atent asternute pe hartie, imaginile, filmele, simularile avalansei si inregistrarile apelurilor de urgenta ale celor implicati reusesc sa se completeze excelent unuele pe altele, realizand un tot unitar. Pur si simplu in acest proiect, parca timpul s-a oprit in loc, s-a diltatat indefinit pentru a intelege mai bine si pentru a constientiza ca fiecare dintre noi, cei care ne desfasuram viata in natura, ne expunem unor riscuri pe care trebuie mai inainte de toate sa le constientizam si apoi sa incercam le reducem la minimin.

Articolul are 6 parti (descriind zona si creionand portetul fiecarui participant, iesirea in off-piste, inceputul coborarii, avalansa, descopeirea victimei si ecourile pe care acest eveniment le-a lasat  mai ales in randul familiilor si prietenilor). Este ca o radiografie jurnalistica a evenimentului, fara dorinta de a face din acest accident nefericit un spectacol sau o stire senzationala. Nu are date tehnice sau studii de caz, ci urmareste exclusiv povestea a 16 oameni cu experienta pe munte si in freeride, cunoscatori ai zonei, care fac ceea ce le place mai mult-schiaza.

Each snowflake added to the depth and each snowflake added to the weight. It might take a milion snowflakes for a skier to notice the difference. It might take just one for the mountain to move.

M-am aplecat indelung asupra randurilor scrise de jurnalist, asta si pentru ca engleza folosita in articol ma depaseste pe alocuri insa am apreciat inainte de toate dedicatia cu care acesta a fost scris si implicarea autorului. Rezultatul poate constitui un exemplu in domeniu, caci fara experiente anterioare in ceea ce privesc sporturile de iarna si fenomenele intime de metamorfozare a zapezii, Branch incearca sa inteleaga mai intai in cel mai mic detaliu ce s-a intamplat si de ce s-a intamplat (mergand in zona jumatate de an mai tarziu, particinad la un workshop despre avalanse etc) ca mai apoi sa expuna cu omenie o poveste ce se poate asemana cu povestea oricui dintre noi intr-un anumit moment al vietii.

As with other survivors, the quarrel with their own guilt began immediately, the first sign that avalanches swallow more lives than just the ones buried beneath the snow.

Toate citatele ii apartin lui John Branch-The Snow fall- The Avalanche at Tunnel Creek