luni, 30 decembrie 2019

Ningau de Brasov 2019


Decembrie a fost nesperat de cald anul acesta, aproape fara zapada si prima luna de iarna s-a transformat cu usurinta in a patra luna de toamna. Asa ca am inghesuit de toate: cursiera, alergare, trekking si multe Morning Glory inspirati de potecile uscate si temperaturile placute.
Aici pe Postavaru, cu vedere spre Bucegi
1 decembrie- 80 de kilometri pentru nici 5% din prajiturile mancate in weekend

Ultimul weekend din noiembrie sau primul din decembrie ne gaseste invariabil la Slatina. Cum momentan iarna doar bate la usa, hoataram sa petrecem mai mult timp cu parintii si sa ne rezumam la 2-3 ore de cursieea in fiecare zi. Sambata ploaia vine mai devreme decat ne-am asteptat, asa ca sfarsim prin a merge la sala. Nici duminica nu ne vine usor sa ne urnim, caci afara e frig si bate vantul. Totusi bucatile mari de tiramisu si de prajitura cu nutella ne bat obrazul si o bruma de soare ne ajuta sa ne mobilizam. Tura clasica spre Carlogani, pe care o lungim de fapt pana in Madulari. La dus, cu vantul din spate, a fost usor si m-am schimbat rezonabil de des la treba, mai ales dupa ce m-am incalzit. La intors insa am luat vantul din plin si am sfarsit prin a incerca sa ma tin dupa Radu care nu parea sa sufere prea tare (cu exceptia ultimilor 10 km). Cand i-am zis ca 80 de kilometri imi par cam multi, nu a vrut sa ma creada. Picioarele de acum 2 ore s-au facut jeleu si nu prea mai fac mare branza cu ele, frigul parca a inceput sa intre in oase si ma bucur sincer cand ajungem inapoi acasa si pot sa aterizez in fata unui castron cu ciorba de fasole aburinda. Ma intreb daca o sa mai prindem vreo tura de cursiera in aer liber pana cand da zapada. 
Romanistan sau peisaj dintr-un sat tipic de campie in luna lui Ningau
Date: aici

3 decembrie- Stimuland producerea naturala a vitaminei D

Dimineata imi fac constiincios bagajul pentru sala, insa soarele nesperat de afara ma face sa imi schimb planurile si intr-o pauza de masa extinsa sa dau o tura de alergare pe potecile de sub Tampa. Cos frumos cam tot ce e pe jos, pe versantul ce da spre centru si imi propun sa mai revin pe aici pana da zapada. O ora de miscare afara face minuni pentru concentrare si productivitate, iar soarele e cel mai bun stimulent pentru a iesi dintre cei patru pereti ce-mi sunt si casa si birou. 

Date: aici

4 decembrie Efffect CX Work, Bazin si Zwift

Nu am o chemare deosebita pentru clasele de la Efffect pentru ca nu se pune mai deloc accent pe forma corecta de a executa un exercitiu, nu esti corectat etc. Si aici nu e vina lui Gabi sau a Cristinei, e pur si simplu conceptul celor de la Les Mills. Dar in combinatie cu bazinul e varianta castigatoare, caci cele locatii sunt aproape poarta in poarta.

La bazin nu se intampla nimic deosebit. Ma focusez momentan pe a scoate capul cat mai putin din apa. Imi gasesc ritmul respiratiei abia pe final, cand leg 200 de metri. 

Dupa ce am stat eu si am meditat, am hotarat ca inca nu sunt pregatita pentru iarna si voi spune pas ideii unei nopti reci in Postavaru. Asa ca pornim Zwiftul. In loc sa incep si eu cumpatat, cu un social ride, m-am bagat la un antrenament de VO2 max. Pe care as fi putut sa il termin, dar imi compromiteam antrenamentul de maine. Asa ca fac doar 3 din cele 6 serii si mai pastrez ceva picioare si pentru intervalele piramidale de maine. 

6 decembrie- Tour de Tampa in loc de pauza de masa

Vremea buna de afara ma inspira din nou, reusesc sa ii corup si pe Andrei si Claudia si evadam in trei pentru un Tour de Tampa in alergare. Inutil sa spun ca mai apoi am fost din nou nesperat de productiva la munca. 


Credits by Andrei si Claudia
Date: aici

8 decembrie- Un apus nesperat intr-o zi gri

Soarele a fost astazi scump la vedere, asa ca m-am indeletnicit cu ocupatii casnice si multa socializare, asa ca tocmai din acest motiv apusul fugitiv si complet neasteptat suprins pe Tampa ne-a colorat ziua. 


Date: aici

11 decembrie- TRX cu Irina

12 decembrie- Zwift Endurance Ride 

13 decembrie-TRX Functional

Chiar sunt mandra ca m-am mobilizat si am ajuns azi la clasa Irinei. Desi sunt doar 40 de minute, fiecare minut e folosit la maximum. Pot la fel de bine sa stau o ora si jumatate la sala, de capul meu, si sa fac mai putin. Cum apoi a intrat si o sauna pot sa declar vinerea reusita. 

14 decembrie- O zi plina, pe langa casa

Dimineata a inceput cu o plimbare pe Lempes, dorind sa prospectam potentialul zonei pentru Morning Glory. 

Apoi asteptam cuminti sa se usuce asfaltul si sa invartim putin pedala in aer liber, caci temperaturile primavaratice ne cheama afara. Clasica de Sfantu Gheorghe intra la fix si cinste baietilor ca au dus trena toata tura. Mie mi-a revenit sarcina cea mai simpla: sa stau la cutie si sa ma bucur de tura. 

Ziua se termina la bazin, cat sa ma trezesc putin din toropeala care m-a cuprins dupa masa. Si apoi in pat, studiind putin la spaniola si recitind Narcis si Gura de Aur.

Date cursiera aici 

15 decembrie - Clasica de Plaiul Foii

Pentru astazi suntem cumva impartiti intre o tura de drumetie si o iesire la cursiera. Castiga cursiera, caci soarele de pe fereastra promite multe. Realitatea ne loveste insa de la primele pedale: e mai frig ca ieri, dar aerul e mai curat. Atmsofera cristal ne dezvaluie Craiul, Iezerul si Fagarasul. Si asta pana sa iesim din oras. 
Vantul insa isi face de cap si desi am stat mereu la cutie am suferit pana la Plaiul Foii. Rezolvam problema cu o baie de soare, o mata si o cafea, astfel incat returul spre Brasov merge considerabil mai bine. 

Continuam exploatarea orelor de lumina cu o plimbare pe Tampa spre apus, punem apoi de o mamaliga cu de toate in Racadau si termin ziua devreme, ca si ieri, (re)citind de zor din Hesse. Hunger e abandonata undeva pe noptiera si ma intreb daca o voi mai termina vreodata. 

Are you also enjoying the warmth, human?
Apus peste Brasov
18 decembrie - Postavaru Morning Glory

Sunt intr-o fuga continua dupa experiente, dupa dimineti cu vreme buna si cu rasariuturi faine. Schimb doar muntii pentru varietate, nu simt ca obosesc, frica de iarna si frig imi hraneste entuziasmul si imi da energie. Desi astazi am o zi libera, nu ma pot abtine sa nu urc dimineata in Postavaru, caci prognoza promitea un apus spectaculos. Nu am fost singurii, caci la un moment dat ne-am strans pe varf aproximativ 7-8 oameni.



Poluarea de deasupra Brasovului
Date: aici

20 decembrie- Reuniune cu oameni faini (plecare Lili si Dani)

Credits Lili
23 decembrie- Bazin, Bucuresti

Desi nu a fost decat o banala zi de Bucuresti, sunt mandra de mine ca nu m-am lasat pe tanjeala si am reusit sa fac ceva miscare dimineata, inainte de munca. Indes in braul de la festival montan Sacele tot echipamentul pentru bazin, trag foita pe mine si ies din intunericul diminetii, doar ca sa constat cu supriza ca afara ploua. Pentu o secunda m-am gandit sa ma intorc acasa si sa stau chill cu o carte in brate. Intr-o alta secunda am iesit in ploaie, bucuroasa pentru mica mea victorie, cu mine insami. 10 minute mai tarziu alergam printr-o ploaie de vara, cu bulbuci, care a udat cam tot ce aveam pe mine, astfel incat aparitia mea murata la bazin a starnit priviri suspicioase si incredule din partea doamnei de la receptie care nu intelegea unde as putea sa am ascuns echipamentul de inot. Ii explic cu convingere ca am la mine tot ce imi trebuie si sunt chiar fericita sa scap de hainele alea ude de pe mine, chiar daca stiu ca le voi lua la fel de ude la intoarcere. Inotul a mers chiar bine, cu multe bazine legate si perspectiva unei noi zile de munca este mereu mai buna dupa putin sport. 

25 decembrie Alergarea de Craciun cu Vio

In mod suprinzator, alergarea cu Vio a mers foarte bine si a fost combinatia perfecta intre socializare si miscare. 

Date: aici

26 decembrie Cauciuc tocit pana la carne

Nu aveam cum sa nu profitam de vremea frumoasa, calda si insorita de decembrie si sa nu invartim pedala. Ne iese o tura in circuit in care ma enerveaza drumul aglomerat spre Dragasani. Imi place insa urcarea de la Gostinari, iar o data ce am iesit in Madulari suntem deja pe teren cunoscut. Ne ajutam cu un pepsi si o banana cat sa iasa bine si intoarcerea spre casa si putem sa ne asezam linistiti la masa de pranz. 
Expozitie de cruci pe marginea drumului, in Madulari
Cica asta mai merge 1000 km :)
Date: aici

28 decembrie-  Social Curmatura

Cand vremea nu te inspira si ai sta mai degraba acasa decat sa iesi in griul de afara, te-ai ascunde de primii fulgi si ai sta cu patura pe cap pana la primavara, te salveaza prietenii care se mobilizeaza la o plimbare la Curmatura. Gasca e mare, multi copii si mai multi cunoscuti pe poteci, un brad fain si cu decoratiuni organice si prima zapada mai serioasa (dar si primul frig strasnic). 
Date: aici

30 decembrie Zwift 3R Volt Group Ride si scurta alergare in pauza de pranz

Primul grup ride si al doilea antrenament pe trainer din iarna asta. Groaznic. Dupa 30 de minute s-a terminat gazul. Nici nu stiu cum sa imi adun curajul si sa fac un test de FTP. E clar ca trebuie sa imi bag mintile in cap si sa ma pun serios cu fundul pe sa. Noroc ca a venit iarna.

In pauza de pranz, desi creierul imi spunea sa stau cuminte in banca mea, sufletul nu i-a rezistat soarelui de afara si am alergat putin. Picioarele grele de la plecare nu m-au descurajat, nici pace-ul de 7 minute pe kilometru nu mi-au tulburat prea tare zenul. Era prea frumos afara, prea soare, stiam ca asta e cea mai buna alegere, asa ca am alergat cu sufletul ignorand cu desavarsire ceasul. Pana la urma picioarele si-au dat drumul si desi nu erau trotuarele inghetate mergea si mai bine.

Date cursiera si alergare

31 decembrie Zwift Batman intervals

Dupa antrenmentul destul de esuat de ieri imi este clar ca daca vreau sa incep sezonul de primavara in forta, asa cum s-a intamplat in 2017, trebuie sa investesc mai mult timp in antrenamentele pe trainer. Si inainte de a face un test de FTP as prefera parca sa strang cateva sute de kilometri in picioare, kilometri folositori, pedalati in antrenamente care te scot din limita de confort. Si cel de astazi a fost la fel. Mi-am dat seama de cand am vazut prezentarea. 5 x (10 sec la 6.0 W, 3 minute la FTP , 10 secunde la 6.0 W, 4 minute recovery la 70% FTP). Primul interval a mers bine, al doilea a fost greu si psihologic a fost si mai greu cand am vazut ca abia s-a scurs prima treime din antrenament. Dupa 45 de minute am pierdut plutonul fruntas, pluton care oricum se reduese la 12 oameni. Restul erau de mult ramasi in urma. Totusi strang din dinti pe principiul "sufar azi ca sa imi fie mai bine maine".

Date: aici

Trecerea dintre ani ne-a gasit in Poiana Brasov. De fapt la capatul partiei Bradul. Dupa ceva analize legate de cel mai bun loc pentru revelion, am ales Poiana Brasov, pe principiul ca la 2000 de euro sejurul, ar trebui sa fie si niste focuri de artificii pe masura. Si nu ne-am inselat. Am avut in plus si aer curat, vin fiert si mult spatiu. O partie intreaga. Pentru 2020 avem un plan chiar mai bun, un fel de sharoma cu de toate (schi de tura, prieteni, munte, artificii).