luni, 26 august 2013

Departarea e atat de aproape (Uckermärkischer Radrundweg)


Titlul este de fapt o traducere a unui motto al Brandenburgului: Das Weite liegt so nah. Probabil, in afara de Bayern unde ne-ar fi placut sa "aterizam" datorita apropierii de munte, cele doua landuri din nord-estul Germaniei (Brandenburg si Mecklenburg-Vorpommern) sunt cele mai potrivite pentru felul nostru de a fi. Desi e plat ca in palma, padurile intinse, graul ce se leaga in vant pana in august si apoi balotii care ii iau locul, pajistile, lacurile si micile sate tihnite si usor ciudate unde nu e nici tepenie de om, reusesc sa creeze o oarecare senzatie de "pierdere" interioara si exterioara. Poti rataci usor, ore in sir prin palcuri de padure interconectate sau poti lasa doar gandurile sa rataceasca cat timp tu pedalezi pe pista de biciclete ce se strecoara cursiv printre doua lanuri de porumb furajer. Nu e ceea ce as vrea sa fac o viata, dar e loc de putina poezie. Una peste alta Brandenburgul ne place si desi nu e o destinatie buna pentru fiecare weekend, mereu atunci cand nu avem chef sa conducem prea mult, ne ofera o varianta pentru una sau doua zile. 

Desi planuiam un weekend in oras, nu am putut sa nu raspundem chemarii departarii, i-am corupt in plus si pe Monica si Stefan si beneficiind de un bilet convenabil de la Deutsche Bahn, ne-am asternut la drum in trenul regional ce mergea spre Marea Baltica, noi 4 si inca pe atatea biciclete. Avea sa fie prima tura mai lunga pentru Monica si Stefan. Cat de lunga nu stiam nici noi. Planul de acasa nu era decat pentru 50 de kilometri, dar beneficiind de asfalt ca in palma si vant din spate, acesti primi 50 de kilometri se implinisera deja pe la ora 14.00-15.00. Asa ca mai prelungim tura cu inca 21 de kilometri pana in urmatorul orasel care insa nu avea gara, asa ca mai adaugam inca 15 pana in primul orasel cu gara. Si tot asa, adunand kilometru dupa kilometru s-au implinit 93, fapt despre care partea dorsala si inca netabacita a oamenilor poate depune marturie. Tura a fost una "de fuga", partea finala (ceva mai valurita) punand in plus la grea incercare abilitatile Monicai de a urca pantele cu o combinatie nefericita de foie+pinion, blocate in pozitia aceea din timpuri imemoriale.

Jurnal Radu


Asa arata Brandenburgul: cu zone rurale... 
...cu paduri
...cu putin piste de fuga, dar semnalizate corespunzator 
Cu fructe la discretie (corcoduse, mere, pere, mure)  
...cu campuri de culturi 
...cu locuri de popas 
...cu locuri faine de scaldat 

..cu multe lacuri
...cu mici orasele pe marginea lacurilor
...cu piete centrale tihnit (Templin)
Echipa fantastica 
Noi si tancul 
Orice chestie pe care ma pot catara e un subiect bun de poze 
Monica si bicicleta cea greu de strunit

Foto by Radu
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Infobox

TraseuAngermünde-Templin-Lychen-Fürstenberg/Havel, 93 km. Piste urmate:
    • Angermünde-Lychen-> partea sudica si sud-estica din Uckermärkischer Radrundweg
    • Lychen-Fürstenberg/Havel-> Tour Brandenburg
    • Informatii suplimentare despre Uckermärkischer Radrundweg: aici si aici (ambele linkuri in germana)
    • Track GPS: aici
    • Harta pentru Uckermärkischer Radrundweg si semnul caracteristic:









                             

2 comments:

Claudia spunea...

E foarte tare semnul ala de ”atentie, biciclisti in viteza”, eu initial am crezut ca e ”atentie, biciclisti distrati” care nu se uita pe unde merg :)) dupa care mi-am dat seama ca e Germania, deci e ceva mai serios :))

Pe la voi pe acolo locuri ca de obicei, plate si fotogenice :)

Mihaela Diaconescu spunea...

Bine, nu stiu exact ce semnificatie are semnul in cauza. Asa l-am interpretat noi, asociind semnul cu ce am gasit la fata locului. Si spune drept daca nu ti-a facut cu ochiu covorul acela de corcoduse!