miercuri, 9 octombrie 2013

Piatra Craiului si nermarcatele ei



Postarea de fata se vrea a fi mai ales o idee. Se asorteaza cu "trendul" general de a nu mai sta cu capul in nisip si a trai indiferenti. In trecut era vorba "capul plecat, sabia nu-l taie". Acum capul nu mai e neaparat plecat, ci sta intr-o cutie patrata din care nu ies decat ochii. Si aceia, doar din cand in cand, mai ales atunci cand trebuie sa vezi pe cine sa eviti. In rest, "veze-ti de treaba ta"!

E vorba in egala masura despre a-ti exercita un drept (fundamental intr-o democratie). Acela de a te exprima. Liber dar politicos. De a spune cand esti nemultumit si de ce. Si poate chiar de a sugera solutii daca ai asa ceva. Nu imi este rusine sa fac reclamatii (si culmea, lucrand in domeniul Relatiilor cu Clientii chiar mai cred cu inocenta in importanta lor), nu imi este rusine sa arat cu degetul atunci cand lucrurile se intampla anapoda si sunt calcata in picioare. Asa ca, de ce sa imi fie rusine sa imi spun parerea cu privire la o masura discutabil de buna ce ma va privi direct incepand cu 1 ianuarie 2014 (ea este deja in aplicare)? Este vorba despre noile reguli de vizitare pentru Parcul National Piatra Craiului, partial despre impunerea unei taxe de intrare in parc (sa zicem ca pot intelege si respecta o asemena masura pentru o perioada de proba), dar mai ales despre parcurgerea traseelor nemarcate/traseelor de catarare din masiv. 

Desi mai toata comunitatea montana a auzit despre viteza accelerata cu care se schimba regulile scrise (sau nescrise) in Piatra Craiului, voi asterne mai jos modificarile ce mie mi se par importante, pentru a intelege exact continutul mailului meu. Pentru ca da, primul lucru pe care mi-a venit in minte sa il fac, a fost sa scriu un email pe adresa de contact a Parcului (office[at]pcrai.ro). Nici macar ideea asta nu imi apartine, ci am fost inspirata de blogul Ioanei.

Astfel, conform regulilor de vizitare publicate pe site-ul parcului:
- accesul se face doar cu bilet/abonament. 
Biletul este valabil 7 zile, abonamentul este valabil un sezon (1 mai-31 octombrie). Voi fi carcotasa doar la mine pe blog si ma voi intreba singura: "Daca merg pe traseul de creasta iarna (traseu totusi marcat), sa inteleg ca nu am nevoie de bilet. Oricum iarna nu-i ca vara stim cu totii."
Exista mai multe locuri din care se poate achizitiona biletul/abonamentul, oferindu-se si sisteme adaptate anilor in care traim (prin SMS sau de pe site-ul parcului). Vedeti aici.
- constituie contraventie "circulatia turistilor in afara traseelor turistice avizate si semnalizate ca atare". Adica, daca inteleg eu bine, pentru ca nu ma pricep la termeni administrativi si la limbaj de lemn, nu mai avem voie sa parasim poteca. Deci adio trasee de catarare in Piatra Craiului? 

Dupa ce mai citesc putin pe site, gasesc si rubrica de servicii, unde se aminteste de o serie de servicii cu ghid si de taxa de ghid aferenta, insa in lista nu apare nimic scris despre traseele de catarare din Piatra Craiului, ci doar despre "Drumetie pe traseele turistice montane ale Parcului National Piatra Craiului (diferite grade de dificultate)". 

Pe cand reflectam inca la problema, gasesc pe Facebook, postat de Alpin Club Brasov Romania un material informativ ce sintetizeaza informatiile de pe siteul Parcului (urmat de un comentariu al domnului Mititeanu), material in care apare mentionata la servicii si "Alpinism si escalada cu instructori - ghizi specializati". Desi am revenit pe site,nu am gasit nici urma de asemenea precizare.

Cum simt ca treaba "se impute", rescriu emailul salvat in draft, si redau mai jos forma sa finala, asa cum l-am trimis pe adresa celor de la Administratia Parcului National Piatra Craiului.

"Buna ziua,

Numele meu este Mihaela Diaconescu si va scriu prezentul email pentru a-mi expune punctul de vedere privind noile reguli privind accesul in Parcul National Piatra Craiului. As indrazni sa sper ca odata citite primele doua fraze nu veti inchide (si ulterior sterge) prezentul mesaj catalogandu-l drept "inca un nemultumit; si ce daca... Oricum nu putem sa ii multumim pe toti". Asta pentru ca pe langa observatiile pe care le fac mai jos, incerc sa sugerez si o posibila solutie. 

Pentru a ramane cinstiti pana la capat, trebuie sa mentionez ca momentan nu locuiesc in Romania, dar voi reveni in 2014 si pana acum cateva luni, visam melancolic la reintalnirile cu "cotloanele" si cu locurile magice ce le ascunde acest munte. Insa lucrurile s-au precipitat destul de repede si nu vreau sa cred ca voi ramane doar cu postarile de pe blogul personal si cu intrebarea: "cand voi mai putea sa mai catar trasee ca Lespezile Lirei ori Muchia Bondarului?" Revenind cu picioarele pe pamant, nelamuririle pe care le voi ridica mai jos, sunt reflectia unor veri petrecute prin diversi munti din Europa, prin diverse parcuri nationale si naturale (majoritar in Germania) si ca membru al Clubului Alpin German/ Clubului Alpin Austriac.

Voi incepe cu taxa de vizitare. Desi am intrat in destul de multe parcuri nationale si naturale din Europa, singurul loc unde s-a incasat taxa de vizitare a fost in Tatra (ar mai fi un precedent in Retezat dar haideti sa iesim putin din sfera Romaniei). Sa spunem ca inteleg sa platesc o taxa de vizitare "de proba" in primul an in care se implementeaza, insa mi-as dori ca acesti bani sa schimbe ceva: starea unora dintre potecile marcate (de exemplu urcarea din Plaiul Foii spre Refugiul Diana), tablitele indicatoare (de exemplu cele din zona "La Table"), un spatiu decent de campare in Plaiul Foii dotat cu toalete si o sursa de apa, si lista poate continua.. Daca dupa incasarea unei asemenea taxe timp de un an de zile lucrurile raman in acelasi punct, am tot dreptul sa ma consider inselata. 

In plus, privind cu un ochi critic variantele de achizitionare a unui bilet pentru accesul in Parc, variante prezentate aici, nu pot sa nu remarc punctul 3: "sau de pe site-ul Administratiei Parcului National Piatra Craiului www.pcrai.ro". Mai trebuie oare sa spun ca acesta nu este un link valid, ducand catre homepage? Iar atat in pagina de plecare cat si in celelalte pagini de pe site, modalitatea de cumparare a unui bilet "direct" de pe site a refuzat sa se lase descoperita de click-ul mouseului meu...

Iar pentru a incheia aceasta tema, sa inteleg ca daca doresc sa parcug in martie o parte din traseul de creasta al Pietrei Craiului (traseu marcat) nu este nevoie sa platesc taxa de vizitare. Corect?

Acestea fiind spuse, pentru ca "ne-am facut incalzirea", haideti "sa atacam" motivul cu adevarat important pentru care am scris acest email. Sa nu ii spunem "ingradirea", ci mai repede "limitarea" accesului turistilor pe traseele nemarcate. Si cum pentru a ajunge, sa zicem, la baza traseului "Lespezile Lirei" eu nu cunosc nicio varianta marcata, rezulta automat ingradirea practicarii catararii in zona. 

Reflectand la aceasta situatie am inceput sa iau la rand muntii prin care am avut ocazia sa parcurg trasee mai usoare sau mai grele (Dolomitii, Dachstein (ambii total sau partial in Patrimoniul Unesco), Wilder Kaiser etc) si nicaieri nu am intalnit asemenea reguli. Si nici taxa de intrare...Din minimele mele cunostinte privind situatii similare in Europa, cel mai aproape am fi tot de Tatra. Dar nici macar acolo, desi autoriatile slovace au facut demersurile nececare pentru a include Tatra in Patrimoniul Unesco- ca "patrimoniu natural", nu exista o restrictie totala, pentru toate categoriile de turisti, in ceea ce priveste accesul pe traseele nemarcate/de catarare/eventual de alpinism. Cu exceptia anumitor zone total protejate membrii unui club alpin afiliat UIAA pot practica activitati precum catarare/schi/alpinsim/schi-alpinsim chiar si neinsotiti de un ghid (obligatoriu pentru restul turistilor in masura in care acestia vor sa paraseasca potecile marcate). Deci, daca in foarte multe locuri din Europa acest lucru se poate, de ce trebuie sa fim noi speciali? Si suntem atat de speciali incat nici macar cu ghid nu ai voie sa intri pe traseele nemarcate/de catatare. Daca nu ma credeti, verificati in lista de servicii oferite unde nu se regaseste nicio mentiune in acest sens!

Astfel, daca tot am pus punctul pe "I" si ati avut rabdarea sa ma urmariti pana aici, cred ca puteti deduce solutia pe care eu o gasesc logica: membrii unui club alpin/unei asociatii cu profil montan (care isi pot dovedi apartenenta in baza legitimatiei sau carnetului de membru cu fotografie si/sau act de indetitate) sa poata parasi traseele marcate pentru a parcuge trasee de catarare sau trasee nemarcate in zona de abrupt. Puteti incepe cu membrii Clubului Alpin Roman (si nu fac nicio reclama pentru ca nu sunt membra CAR dar l-am folosit ca exemplu datorita istoriei ce ii sta in spate), puteti avea in vedere instituirea unui echipament minim obligatoriu de genul: casca, ham, coarda/semicoarda, trusa de prim-ajutor, folie de supravietuire si restul materialelor considerate necesare de membrii Salvamont. Puteti institui un test pentru a verifica cunostintele celor in cauza in ceea ce priveste flora, fauna, speciile protejate, regulile de conduita, desi cei 7 ani se invata de acasa.

Solutii exista si daca ati initia un dialog cu comunitatea montana din Romania s-ar gasi probabil o varianta de compromis acceptata de ambele parti. Insa impunand masuri abuzive nu va avea nimeni de castigat.

Cu multumiri pentru rabdarea avuta,

Mihaela Diaconescu

Ce pot sa va sugerez si voua, este sa le trimiteti si voi cate un email, in care sa va spuneti punctul de vedere. Pro sau contra. Cu cat vor fi mai multe voci ce se vor face auzite, cu cat vor exista mai multe capete ce vor intoarce pe toate partile problema, cu atat vor rasari si idei. Si poate va exista o propunere care sa fie castigatoare pentru ambele parti. Da, stiu, increderea mea in oameni e destul de mare dar nu pot sa ma schimb...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 1

Discutia continua si oamenii par deschisi la dialog, asa ca de ce sa nu salutam acest fapt si sa fructificam aceasta oportunitate?

Buna ziua,



Nu inchidem mesajele primite si nici nu le stergem. Incercam sa le tratam cu atentie si sa raspundem celor care ne scriu, de-asta am creat aceasta facilitate pe pagina noastra. 
Legat se site-ul administratiei, intr-adevar inca nu e functionala vanzarea on-line, insa o sa fie in aceasta iarna. Textul privind modatlitatile de achizitionare a biletului este amplasat deja pe panouri si poate ca am anticipat un pic aceasta modalitate. Sper ca nu v-am creat probleme prea mari. Punctele 1 si 2 functioneaza deja.

Corect - in martie nu trebuie platit - tariful se aplica de la 1 mai la 31 octombrie.

Nu stiu cat de inselata v-ati simtit cand ati gasit refugiile reparate (Diana, Spirlea , Ascutit), sau cand ati ajuns la cele 2 refugii noi din creasta - Saua Grindului si Saua Funduri, sau cad ati gasit Refugiu Grind reprata si vopsit. Noi ne-am simtit inselati dupa ce am inlocuit toate indicatoarele de la Table si dupa cateva zile cineva le-a rupt.

In ceea ce priveste parcurile din Germania, sau pe cele din Alpi in general, nu cred ca comparatia este nimerita. Daca am avea si noi un buget de 3 mil de euro ca Parcul National Berchtesgaden sau Bayerischer Wald, de exemplu, nu am mai percepe alte tarife, cu toate ca si acolo se platesc diverse lucruri destul de scump sub forma de "servicii" - parcari, transport obligatoriu cu autobuzul lor, cu barca pe lac etc., la preturi destul de mari. In Romania deocamdata Ministerul Mediului ne ajuta cu 0 lei/an, toata finantarea fiind asigurata de catre RNP si din proiecte, si fiind de vreo 20 ori mai mica decat la parcurile mentionate anterior.

Ceea ce colectam (am inceput de la 1 octombrie) se va utiliza pentru intretinerea traseelor, refugiilor, panourilor indicatoare si informative, activitati educative cu copiii din zona parcului, materiale informative.

Pentru traseele de catarare din zone aflate din afara traseelor marcate va puteti adresa administratiei cu o solicitare si veti primi un acord.
90% din accidentele mortale din Piatra Craiului au loc in afara traseelor marcate din zona de creasta, iar zonele alpina si subalpina de pe versantul vestic sunt cele mai valoroasa dpdv al conservarii - flora, fauna, habitate. Dorim sa limitam pe cat posibil accesul pe traseele nemarcate, cu exceptia celor care doresc sa parcurga trasee de catarare. Lista de servicii oferite se refera la serviciile pe care le poate oferi administratia sau colaboratorii, nu la toate activitatile ce se pot practica.
Dorim de asemenea sa diminuam popularizarea traseelor nemarcate, a caror parcurgere a devenit o moda pentru multi turisti care vin pentru prima data in Crai.


Mircea Verghelet
Piatra Craiului National Park
Zarnesti, Toplita 150
Brasov, Romania
505800

Si raspunsul meu in care, printre altele, solicitam mai multe informatii privind afirmatia "Pentru traseele de catarare din zone aflate din afara traseelor marcate va puteti adresa administratiei cu o solicitare si veti primi un acord."



Buna ziua domnule Verghelet,

Imi incep prezentul email prin a va multumi pentru raspuns si prin a saluta disponibilitatea la dialog pe care a aratat-o (prin dumneavoastra) Administratia Parcului National Piatra Craiului.
Imi permit sa adaug cateva comentarii/sugestii la cele scrise de dumneavoastra mai jos, fara a avea nicio intentie de a intra in polemica.

1. In ceea ce priveste achizitionarea biletelor de intrare in Parc as dori sa adaug ca intiativa de a oferi mijloace moderne si comode (adaptate vremurilor in care traim este salutara) pentru platirea taxei de vizitare este salutara, iar anticiparea nevoilor turistilor este foarte importanta. Totusi pentru a ramane consecventi imi permit sa va sugerez sa adaugati pe site la punctul corespunzator, faptul ca achizitionarea unui bilet online va fi posibila incepand cu..... (luna si an). Astfel cei ce acceseaza site-ul vor sti ca momentan se lucreaza la aceasta facilitate si ca se depun eforturi in acest sens, existand o data limita de implementare, data ce ar fi ideal sa fie respectata.



2. Legat de refugiile turistice, este minunat faptul ca ele se afla intr-o stare buna si foarte buna si nu intentionez sa deviez discutia privitor la necesitatea existentei unui numar atat de mare de adaposturi intr-un masiv relativ mic precum Piatra Craiului, adaposturi ce pot constitui "o invitatie" catre cei ce vin la munte mai mult pentru distractie si mai putin pentru experienta de a petrece clipe autentice in natura. Totusi as dori sa mentionez ca din minimele mele cunostinte refugiul Diana a fost reparat (prici interior, izolatie exterioara) la sfarsitul anului 2008 de catre Asociatia Montana Carpati. In 2011 cand am fost ultima data acolo (nu am innoptat) acesta era inca in stare buna. Daca ulterior s-au facut si alte imbunatatiri substantiale, atunci aveti in totalitate dreptate. Sunt perfect constienta ca de aceste adaposturi nu trebuie sa se faca abuz si acesta este un aspect important ce poate fi urmarit de jandarmii montani si pe care puteti insita in programele de educatie pe care intentionati sa le derulati.

3. In ceea ce priveste folosirea taxei de vizitare, imi reiau ideea de a initia o discutie (in spatiul real sau virtual) cu comunitatea celor care merg regulat pe potecile din Piatra Craiului pentru a identifica impeuna prioritatile si pentru a investi banii astfel stransi in proiecte ce reflecta necesitatile din teren. Da, veti avea si raspunsuri nepotrivite, insa merita retinute doar cele de bun simt si va garantez ca solicitand feedback-ul celor ce merg in acest masiv si mentinand mereu deschise mai multe canale de comunicare veti "creste" in ochii oamenilor si de ce nu, veti functiona ca un exemplu si pentru alte Parcuri Nationale din Romania. Din punctul meu de vedere, pe langa mentinerea infrastructurii existente si a starii potecilor turistice, un bun inceput ar putea fi o serie de lucrari de infrastructura in principalele puncte de intrare in masiv: 
-> amenajarea unei parcari incapatoare la marginea orasului Zarnesti/Gura Raului (punct destul de important de intrare in masiv ce deserveste numeroase trasee de acces spre cabana Curmatura/refugiul Grind/ traseul de creasta), dotata cu toalete (ecologice) si cosuri de gunoi
-> un punct asemanator si in Plaiul Foii 
-> amenajarea minima a unui loc de campare in Plaiul Foii (toalete si apa rece curenta). 

Chiar daca rezolvarea anumitor probleme intime in padure tine de educatie, daca dorim sa facem un pas in aceasta directie ar trebui sa oferim si niste alternative minime.

In discutia privind taxele de parcare, parerile vor fi mereu impartite, fiecare din parti putand aduce exemple cu privire la existenta unei asemenea taxe si cuantumul ei. Dumnevoastra ati amintit Parcurile Nationale Berchtesgarden si Bayerischer Wald, eu pot aminti pasurile din Dolomiti si spatiile de parcare disponibile acolo sau chiar si anumite zone din sudul Germaniei (Garmisch). In orice caz din ceea ce am observat (dar poate ma insel) se ajunge la o taxa de parcare atunci cand spatiul disponibil este insuficient si cand in general este nevoie de o persoana care sa se asigure ca acel spatiu va fi ocupat eficient. Totusi pana acum am platit taxe de parcare de 2-3 euro/zi/masina ceea ce este echivalent cu pretul unui bilet de o calatorie pentru transportul in comun. In schimb nu am platit niciodata taxa de intrare pe teritoriul unui Parc National/Natural (in afara de situatiile din Romania). Deci cele doua subiecte mi se pare ca se exclud reciproc.

4. Si la final, as dori mai multe lamuriri cu privire la procedura de obtinere a unui acord din partea Administratiei Parcului National Piatra Craiului pentru practicarea catararii in zona. Solicitarea de care amintiti ar trebui sa fie o cerere redactata de mana/trimisa prin posta/ trimisa pe email/va exista un formular tipizat? V-as fi recunoscatoare pentru oferirea informatiilor complete despre aceasta procedura deoarece momentan nu exista niciun fel de informatii transparente pentru aceasta situatie. Exista bineinteles zvonuri, exista versiuni diferite pe care le-am citit din diverse surse dar cred ca ar prinde bine o varianta structurata si oficiala, disponibila comunitatii montane din Romania. Va inteleg perfect intentia de a limita numarul celor care parcurg traseele nemarcate din Piatra Craiului si care nu detin nici cunostintele, nici echipamentul potrivit si al caror comportament poate fi indoielnic. Si este o initiativa benefica. Tocmai din aceasta cauza am sugerat in mesajul anterior accordarea accesului pe aceste trasee in functie de apartenenta la un club/asociatie montana, mergand pe premiza educatiei realizata in aceste cluburi/asociatii montane, renumelui de care acestea se bucura (rezultat si din comportamentul membrilor) si promovand in extensie un turism responsabil.

In speranta faptului ca schimbul prezent de mesaje va contribui cumva la generarea unui dialog durabil si constructiv intre comunitatea montana din Romania si Administratia Parcului National Piatra Craului va doresc un weekend placut,

Mihaela Diaconescu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2

Ultimul mail al seriei:

Va multumim pentru mesaj.



1. este o sugestie buna, de care o sa tinem cont
2. refugiul Diana a fost reconstruit de noi in 2002 din fibra de sticla, ca si toate celelalte, cu exceptia Grindului.
nu sunt de acord cu dvs. - refugiile de creasta sunt importante pentru cei surpinsi acolo de furtuna sau daca isi calculeaza gresit timpul si vine noaptea
diana si spirlea erau deja, iar forma actuala nu prea imbie la chefuri prelungite, ca la vechile refugii din lemn
3. nu administram direct si nu detinem terenuri pentru amenajarea de parcari sau locuri de campare
avem o zona de picnic mai jos de Botorog, o fosta pepiniera silvica, pe care o intretinem noi
asemenea amenajari trebuie facute de autoritatile locale si/sau de proprietarii privati de terenuri.

varianta structurata este in lucru, vrem intai sa vedem si ce solicitari si propuneri primim
una din variante poate fi intr-adevar si afilierea la un club/asociatie cu specific montan
un alt lucru foarte important este evitarea publicarii turelor pe aceste trasee.

15 comments:

Claudia spunea...

Eu acum vreo luna-doua chiar le-am scris despre faptul ca starnita de stirea amenzilor date pe munte, pe site nu era totusi nimic oficial. Mi-au raspuns imediat oamenii, aparandu-si intentiile si vorbindu-mi despre taxa si despre masurile ce vor aparea.

O solutie pentru cazul care arde: cei care vor sa practice alpinismul si sa mearga pe traseele nemarcate sa aiba o plata separata, facuta eventual la sediu, sub semnatura personala.
In felul asta, exista o evidenta a celor care merg pe nemarcate, o absolvire de vina in caz de accident si o suma rezonabila care ajunge la parc, nu la ghizi etc.

Mi se pare o masura extrema sa treci de la 0 la supra-pret si la niste amenzi colosal de mari in conditiile in care gunoaiele se arunca mai mult pe la poale decat pe creasta...

Mihaela Diaconescu spunea...

Da Claudia, sunt sigura ca solutii exista in masura in care exista bunavointa din partea ambelor parti.Dar eu nu am inteles justificarea unor astfel de masuri duse la extrem, nu stiu de unde s-au inspirat in acest proiect si ma deranjeaza inadvertentele gasite pe site, desi crede-ma ca nu am cautat nod in papura, ci doar mi-au sarit in ochi. Toate astea dovedesc ca e un proiect facut "pe genunchi" si ar fi un pas inainte sa aratam asta. Iar interzicerea nu va rezolva problema ci agita si mai mult spiritele. Vom ajunge sa mergem in Crai cu cagule pe fata si sa rivalizam cu Kilian in alergarea pe teren accidentat? Ramane de vazut, desi sper ca nu se va ajunge aici.

Monica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Radu Mititean spunea...

Ridica semne mari de intrebare perceperea de tarife de acces pe trasee marcate cu motivatia ca banii se folosesc la intretinerea marcajelor si refugiilor, in conditiile in care, conform legislatiei in vigoare, finantarea activitatilor de realizare si intretinere a marcajelor pt turism pedestru, a refugiilor montane, a puntilor, cablurilor si altor amenajare de pe trasee revine consiliilor judetene si locale in structura carora functioneaza serviciile publice SALVAMONT. Deci APNPC face munca altora cu banii vizitatorilor, in loc sa preseze autoritatile obligate de lege sa finanteze efectiv acele lucrari. HG 77 / 2003 este in vigoare chiar daca multe autoritati locale o ignora, pentru ca nu sunt presate in acest sens....

Mihaela Diaconescu spunea...

Dl Mititeanu, va multumesc in primul rand pentru vizita si pentru comentariu. Dupa cum puteti vedea in ultimul email din schimbul de mesaje, s-a pus un accent destul de mare pe subiectul "refugii".

Anonim spunea...

1. Pe de o parte APNPC tolereaza de ani de zile organizarea de stagii de pregatire in carpatism in parc, iar pe de alta parte din 2013 te amendeaza daca te prinde practicand carpatismul.

2. Referitor la ce propunea Claudia, cred ca ar suficienta detinerea unei asigurari pentru activitati practicate in abrupt.
De ce sa fiu taxat pentru ca sunt mai antrenat si am un moral mai bun decat altii?

3. Refugiul Sperantelor e intr-o stare jalnica de multi ani, iar la altele au carat si au muncit voluntari fara aportul rangerilor.

Adi

Anonim spunea...

Pentru mine e clar: trebuia sa apartii de un club oarecare cara sa-ti ateste faptul ca nu distrugi ceea ce gasesti si atingi, si sa ai dreaptul sa iei cu tine, de ex. un grup de x personae de care sa raspunzi. Ori club de alpinism, ori de speo, ori de hiking. Hai deci sa facem un HIKing Club, sis a demaram obtinerea de autorizatii.

Mihaela Diaconescu spunea...

Din cate stiu exista deja o serie de cluburi si asociatii montane care au declansat o procedura de obtinere a unei autorizatii pentru membrii sai. Insa din punctul meu de vedere (si nu mi-as dori sa para unul socialist/comunist) in locul infiintarii a 1000 de cluburi montane, ar fi mult mai folositor daca CAR-ul (si nu sunt membra CAR) ar deveni prin numarul de membrii si prin conducere, principala instanta de discutie atunci cand vine vorba de reglementari legislative care sa aiba de-a face cu muntele. In virtutea a ceea ce am vazut in alte state din UE (Germania, Austria, Italia) este mare pacat ca CAR-ul nu are "spatele" si "coloana vertebrala" care sa il faca reprezentant al dorintelor comunitatii montane din Romania.

Anonim spunea...

Asta cam asa este. Ar trebui discutat mai sus, cu un spate juridic asigurat. Sunt doua aspecte ce trebuie luate in calcul: cel ce tine de finante si cel uman. De bani nu cred ca mai avem de discutat, in Crai nu am vazut rangeri strangand gunoiul de pe nemarcate - poate nu am avut eu prilejul - sau sa amplaseze asemenea locuri de colectare. De refugii sa nu mai vorbim, cele cateva uratenii de fibra de sticla nu pot motiva strangere noi de fonduri. "Millioanele" de euro s-au dus la contruirea edificiului groaznic de pe ruta Zarnesti-Plaiul Foii care mai degraba este o masturbare inginereasa decat una care sa se integreze in mediu.
Atat despre bani.
Aspectul uman este insa mai important. Vom incepe sa mergem pe poteci pe furis. Inainte daca ne intalneam ne salutam voiosi, intrebam de traseu, de cum a fost si ne desparteam veseli, bucurosi ca am mai vazut o fiinta umana in aceea zii. Acum nu mai sunt sigur. Duminica am vazut turisti iesind dinspre vest in creasta, pe la Ascutit. Le-am intrebat daca au venit cumva pe la Fereastra. In locul obisnuitei salutari m-au privit cu suspiciune, apoi au raspuns tarziu si fara entuziasmul obisnuit. M-au intrebat si pe mine si am stat si eu pe ganduri daca sa-i spun ca vrea sa cobor pe Martoiu... Sentiment straniu de neplacut. Te uiti in urma daca te vede cineva, dupa care abordezi traseul. Placerea se subtiaza si ai un sentiment ca esti pe fuga... nu te poti deconecta, ca de obiciei.
Toate acestea de ce? Pentru ca unora li s-au terminat banii pe care nu le-a folosit cum ar fi trebuit si acum, acoperiti de o lege discutabila, vor sa mai stoarca ce se poate, sa-si salveze pielea cu pretextul ocrotirii florei si faunei. Care de altfel este manjita pe la poale si nu pe traseele nemarcate. Pacat...

Mihaela Diaconescu spunea...

Tocmai din aceasta cauza cred ca fiecare e indreptatit sa isi exprime opinia intr-o discutie personala sau virtuala cu cei de la PNPC. Cu o floare nu se face primvara, nici cu 10, dar cu 1000, da. Inca mai cred ca existand suficiente intrebari/solicitari se poate gasi o solutie pentru cei care doresc sa practice in continuare catararea in Crai. Evident o instututie/asociatie care sa reuneasca toate vocile ar fi mai potrivita, insa pana acolo este drum lung si este mult de lucrat cu mentalitatile individuale.

Anonim spunea...

Si daca nu sunt de acord cu nimeni/ nu ma intereseaza si nu vreau sa fac parte din grup/club? Vreau doar sa ma catar pe muntele asta pe unde ma trece pe mine. Liber si cu tot respectul pentru el. De ce trebuie sa fie totul o filozofie si o limitare? Singurul motiv pe care l-as accepta ca sa bag mana in buzunar dupa bani ar fi pentru ca gunoaiele sa fie stranse dupa cei mai saraci cu duhul semeni ai nostrii carora li se pare stupid sa care dupa dansii gunoaiele pe care le fac.

Anonim spunea...

.......oricum le urez succes acelora care vor dori sa imi vada biletul.

Anonim spunea...

...plati separate, semnatura personala.....absolvire de vina... Pai poate unii dintre noi ar trebui sa faca asta la iesirea din casa...sau numai in Piatra Craiului iti poti sparge capul????? Iertati-ma...poate par nervos...dar ce aveti/au cu muntele asta? Cum adica trasee nemarcate? Cum adica amenzi? Este Piatra Craiului mai periculos decat altii? Saracu' el nu se misca...nu cumva noi suntem aia periculosi???....si daca platesc si sunt prost pot sa ma duc sa mor?

Anonim spunea...

...plati separate, semnatura personala.....absolvire de vina... Pai poate unii dintre noi ar trebui sa faca asta la iesirea din casa...sau numai in Piatra Craiului iti poti sparge capul????? Iertati-ma...poate par nervos...dar ce aveti/au cu muntele asta? Cum adica trasee nemarcate? Cum adica amenzi? Este Piatra Craiului mai periculos decat altii? Saracu' el nu se misca...nu cumva noi suntem aia periculosi???....si daca platesc si sunt prost pot sa ma duc sa mor?

Anonim spunea...

Ai dreptate...cred. Dar daca ar trebui sa ne reunim toti in institutii sau asociatii care sa ne apere interesele si sa ne ajute sa ne bucuram de libertatile de zi cu zi (probabil am fi cu totii reuniti in mii de astfel forme de organizare) cred ca o solutie mai buna ai dat-o mai sus cu cagula (si nu sunt ironic).
Nu cred intr-o institutie care ar proteja interesele celor inscrisi si care ar ajunge sa ingradeasca indirect aceasta libertate unui copil/adolescent care s-ar indragosti de muntele asta cum am facut-o eu acum 17 ani...fara taxe, organizatii, frica de amenzi ci doar cu un rucsac (apropo...toti am fost o prima data acolo si recunosc ca am o problema cu cei care se cred mai indreptatiti decat altii sa se afle pe o anumita carare)