joi, 15 septembrie 2016

India- Klapa, mere si resedinta de iarna a zeului Shiva (Z6)

Astazi va fi zi scurta, dar vom avea ceva de urcat. Initial vreo 300 m diferenta de nivel pana in Rekong Peo pentru a ne lua permisele de intrare in Spiti si apoi inca 500 m diferenta de nivel pentru a ajunge in Kalpa, un orasel la 2800 m, de unde ar trebui sa se vada un varf de 6000 m-Kinner Kailash.
Si urcam
Si e traffic-jam
Si iar urcam...300 m diferenta de nivel
Undeva acolo in nori ar trebui sa fie Kinner Kailash
La permise merge repede. Intr-o ora si cu echivalentul a 400 rupii de persoana avem cale libera pentru urmatoarele 14 zile. Din Rekong Peo mai facem cateva cumparaturi si pornim pe cei 9 km de serpentine. Nu mergem mai mult de cateva sute de metri m si ne oprim in dreptul unei scoli, unde avea loc un fel de sarbatoare locala cu muzica si dansuri traditionale, asa ca stam si ne uitam pana la final. E foarte interesant de observat cum s-au schimbat trasaturile oamenilor si portul. Se vad deja linii chineze, ochi migdalati, haine mai groase, muzica si dansuri diferite. Vreo 10 baieti intra in vorba cu noi. Fac 2 ani de specializare pentru a deveni profesori/ invatatori pentru ciclul primar si aparent pentru asta e nevoie de invatamant general de 10 clase, plus 2 ani specializare.

Povestim putin despre India (curiozitatea fireasca a localnicilor care vor sa stie cum se vede tara lor prin ochii strainilor) si despre muntele de peste drum- Kinner Kailash, resedinta zeului Shiva peste iarna.
Cu baietii ce vor deveni profesori si invatatori
La festivalul de folclor de la scoala din Rekong Peo
Apoi noi ne continuam drumul serpuit spre Kalpa, gradiente de 8, 10 chiar 13% punandu-ne rapoartele la grea incercare.

Kalpa este la randul sau o alta lume. Case imprastiate printre livezi de meri si o liniste desavarsita ne intampina. As putea sta aici o saptamana, eu si gandurile mele, mancand mere cu biscuiti, privind muntele si bucurandu-ma de florile si de verdeata carora le vom duce dorul urmatoarele saptamani.
Templu hindus din Kalpa

Detalii
Fereastra camerei noastre da spre munte si o masa si 2 scaune invita la visare. Pacat ca maine vom cobori inapoi la 1900 m in praf si soare.
Una din cele mai faine camere de hotel din India
Posta, a venit posta. Posta indiana


Foto by Radu