vineri, 20 septembrie 2019

Ecuador si Peru 2019. Surse de informare, logistica si costuri


Surse de informare

Atunci cand proiectul concediului prelungit in America de Sud a evoluat de la stadiul de idee la stadiul de intentie, am deschis de multe ori bikepacking.com uitandu-ne la fotografiile exotice de acolo. Munti inzapeziti, plante ciudate, oameni noi, toate ne-au facut sa visam cu ochii deschisi.

Ecuador

Alte rute alternative/ variante: https://bikepacking.com/locations/ecuador/
Forum Facebook Trans Ecuador Mountain Bike Route

Peru



Logistica

1. Zbor Europa-Bogota (aprox 500-600 euro, bilete luate cu 6 luni inainte pentru zborul de plecare). Bicicleta va veni in plus, inca 100 de euro. Motivul pemtru care am ales Bogota este ca aceasta (alaturi de Panama) este cam singura destinatie ieftina din Europa. Zborurile spre Lima sau Cusco presupun o escala in plus in SUA sau Canada.

La fata locului gasiti autocare pe distanta lunga (chiar si intre tari), in care puteti sa va luati si bicicletele (cu sau fara cutie). Preturile sunt accesibile.

La retur, un retur Cusco-Bogota ar fi insemnat o calatorie de 7 zile in autocar (cu cel putin 5 autocare schimbate), ca atare am zburat cu o companie low cost locala. Pret 230 de euro/ persoana si bicicleta pentru Cusco- Bogota (cu escala in Lima), bilete luate cu 2 luni inainte.

2. Vize-nu aveti nevoie din tara. Se dau la granita pentru toti cetatenii UE

3. Asigurare medicala- noi am folosit o asigurare de la Mondial Assistance, cu sporturi incluse (includea MTB si trekking pana la 6000 m). Am avut nevoie la fata locului de 3 vaccinari anti-rabice, pe care le-am si platit. Decontarea s-a facut fara probleme dupa intoarcerea in tara. Nu cred ca exista furnizor de asigurari private in Romania care sa va garanteze o decontare pe loc (intre asigurator si spital).

4. Limba- invatati spaniola. Va usurati viata si e chiar foarte usoara

5. SIM - nu va complicati cu roaming. Cumparati-va un SIM local. Este ieftin si aveti suficient internet. Procesul de achizitie a unui SIM e foarte simplu in Columbia si Ecuador, insa foarte birocratic in Peru (inarmati-va cu rabdare). 

6. Moneda- dolar american in Ecuador, sol in Peru.

Costuri si alte date statistice