joi, 26 martie 2020

Jurnal de coronavirus. Autoizolare Z10. Si toate zilele-mi vor fi la fel


Astea au fost versurile care au mi-au rasarit in minte in timp ce ma spalam aseara pe dinti. Imi erau atat de familiare, dar nu gaseam cantecul. Google m-au ajutat. Cantecul nu mi-a ramas neaparat in cap - Ohrwurm ii spun nemtii (in traducere libera vierme in ureche)- doar aceste doua versuri care au revenit insistent intreaga zi. Preferam linia melodica din Duetul florilor, din Lakme (care m-a bantuit duminica), decat versurile astea ce descriu clar si sec realitatea. Caci da, toate zilele imi sunt la fel si inca nu gasesc disciplina sa fac ceva concret cu ele, sa le dau valoare. Simt cum creste ceva acolo, dar momentan inca imi simt restrictia de miscare precum un membru amputat si nu stiu cum sa imi reorganizez timpul. As vrea si ar trebui sa ma desprind de facebook, de laptop si de telefon, sa tin screen time-ul la minim, dar nu e deloc simplu cand nu iesi din casa.

Sporadic constiinta ma mai mustra cu alte versuri, dintr-o poezie invatata in scoala primara:

Cat timp tu n-ai facut nimic,
Pamantul s-a-nvartit o data
Si doar nu-i asa de mic
A dus in spate lumea toata.

Asa ca daca tot nu am despre ce sa scriu aici si nici nu imi place sa ma vait prea mult, hai sa vedem cum mai arata lumea pe 26 martie in anul de gratie 2020, supranumit si anul coronavirusului. Sau anul molimei, cum ii place lui Andrei Doctorul sa spuna.

Romania- suntem deja la a treia ordonanta militara in care recomandarile din ordonanta anterioara devin obligatii. Respectiv nu mai iesi din casa decat cu o declaratie pe proprie raspundere la purtator, in care precizezi exact motivul si doar pentru motive intemeiate. In rest aceleasi declaratii fara fond (primarita capitalei promite ca va testa toti bucurestenii), demisii de la oameni depasiti de situatie, achizitii proaste, spalari de bani, ONG-uri care incearca si ele sa faca ce pot si o economie in care nu se misca nimic. Romania raporteaza 123 de cazuri noi si am depasit mia in total. Estimare total nerealista pentru ca testam prea putin. Diferenta intre raportat si real e de un ordin de marime.

Spania- daca nu venea SUA purternic din urma, Spania castiga un onorabil loc 3 la numarul total de cazuri, dupa China si Italia.  Totusi e prima zi in care Spania nu isi bate PBul rapoartand cu 15% mai putine cazuri ca ieri. (Datos para la esperanza: se ralentiza el crecimiento de nuevos contagios, sursa La Vanguardia).

Statistica zilei de azi
Italia- desi fiecare tara din Europa isi are propriile sale probleme, mai exista ochi si pentru Italia cea greu incercata. Am asteptat cu interes inceputul acesta de saptamana, caci teoretic, luni pe 23 se implineau 2 saptamani de la carantina generala si ar fi trebuit sa se observe o scadere a numarului de cazuri. Si intr-adevar, duminica si luni aceasta tendinta s-a mentinut, insa apoi au revenit numerele de peste 5000 si 6000.

Germania- desi pe locul 5, fix in spatele Spaniei ca numar de cazuri confirmate, Germania este un exemplu pozitiv in ceea ce priveste rata mica de deces. Deja Helge Braun se hazardeaza sa declare ca prima masura de relaxare a carantinei va fi sa li se permita oamenilor tineri, care nu sunt in categoriile de risc, sa se miste din nou liber prin orase.

"Kanzleramtschef Braun: In nächster Phase dürfen junge Menschen wieder rausgehen

Wie lange die aktuell geltenden Kontaktbeschränkungen in Deutschland bestehen bleiben, ist noch offen. Bundeskanzleramt-Chef Helge Braun hat nun allerdings offenbart, wie der erste Schritt einer Lockerung aussehen könnte: “Junge Menschen, die nicht zu den Risikogruppen gehören, dürften wieder mehr auf die Straße”, sagte er in einem Fragevideo der Studentenapp “Jodel”. Zeitgleich müsste man aber “konsequent testen, die Infizierten herausfinden und deren Kontakte nachverfolgen”, so Braun. Vergleichbare Maßnahmen gibt es derzeit in Vietnam und Singapur, wo die Ausbreitung des Virus sehr gut in Schach gehalten werden konnte." (sursa Die Welt).

Franta-sindicatele ameninta cu boicotarea carantinei,daca guvernul nu pune la dispozitie suficiente masti si material de protectie pentru oameni. Pe de alta parte, autoritatile raporteaza o scadere a consumului cu 35% si deseneaza perspective negre pentru economie, similare cu Marea Depresie din 1929 (French economy operating at about 65 percent due to coronavirus outbreak, France 24)

UK - anunta ajutor din partea statului pentru toti liber profesionistii cu venituri sub 2500 lire pe an (pe perioada epidemiei).

US -  pe de-o parte avem 3.3 milioane de solicitari de ajutor de somaj doar saptamana trecuta, pe de alta parte avem opinii medicale care afirma ca varful epidemiei va fi atins in US abia in peste 3 saptamani (Coronavirus has now killed more than 1,000 people in the US. But health officials say the peak is yet to come, CNN).

China- joaca din nou murdar, produce pe repede inainte si vinde la supra-pret materiale sanitare tarilor pe care le-a infectat, asa ca iar va iesi cu fara curata din haosul asta pe care l-a provocat. Daca ma intreba cineva ce am cu regimul, cred ca il bat.

Si totusi, nu stiu de unde, cred ca din strafundurile memoriei simturilor mele adormite, mi-a venit in nari, sau poate doar pe creier, un miros de zambile. M-a suprins o clipa, am incercat sa il prind, dar a fugit. Oare cand ies din izolare gasesc pe undeva o zambila ?Sa ma tina pana imi infloreste prima muscata si da putin de culoare unei jumatati terne de martie.


Intreaga serie de postari despre epidemia de coronavirus este disponibila aici .