luni, 28 august 2006

Aniversare in piatra Mare



Cand: 26-27 august 2006

Cu cine?:  Cristi (vintila), Raluca, Andrei (Andrei), Laura (witchy), Florin, Mihaela, Radu, Mike

Traseu : 
Timisul de Jos-Dambu Morii-Canionul 7 Scari-cabana Piatra Mare (Ziua 1) - marcaj BG
Cabana Piatra Mare-Cascada Tamina-Timisul de sus (a doua zi), marcaj BA, 4h

Dedic acest RT ursului care s-a multumit cu o oala nespalata de piure, o caserole goala si una plina cu prajituri si nu ne-a vizitat pe la corturi...Bine ca vroia numai desert si ca nu a avut nevoie si de antreuri, felul 1 si felul 2

Ziua 1-Sambata 26.08.06

Ultima excursie din serie ma aduce in munti pasnici si frumosi-Piatra Mare ales cartier general pentru o revedere a melcilor in formatie completa+ alti prieteni.Asa ca vineri nici nu desfac bine rucsacul dupa sejurul la mare ca il umplu iar cu haine curate ca sa plec pe munte.Dimineata cand ma trezesc raman fara glas caci afara ploua...Desfac tot rucsacul ca sa caut foita de fas care evident ca se afla la fund (ma obisnuisem cu soare, mult soare si in Fagaras si mai apoi la mare).

In tren recuperam fiecare cum putem orele de somn iar la Timis constat cu bucurie ca muntele nu are de gand sa imi strice tocmai aceste 2 zile caci afara se inseninase.

Asa ca tropa tropa, bocanim cu incaltarile vre-un kilometru pe sosea si inca vreo jumatate de ora pe forestier spre Canionul 7 Scari, unde supriza nu era nimeni sa ne perceapa taxa de 10.000 pentru intrarea in Canion. Asa ca ii dam drumul in sus, cele 3 aparate foto lucrand la capacitate maxima.


Odata iesiti din stransorile recei ale muntelui fiecare va lupta cum va putea cu monotonia celor 2 h prin padure.
O pauza de o vorba e reteta perfecta contra monotoniei
La 14.30 punem corturile langa cabana si dupa o oala de piure in care au plonjat cu elan 8 linguri hamesite, plec cu Radu sa-i preluam pe Corina si pe Victor care veneau din Cheile Rasnoavei cu toate fiarele la ei, cu gandul ca dupa o noapte de voiosie in Piatra Mare sa isi mute cartierul general la Costila.

Pe drum ne prinde ploaia de care tot scapasem pana atunci. Noroc doar ca la bifurcatia spre Susai/Cioplea - Tamina (langa stana) in cateva minute esti salvat de padure.

Culmile domoale ale Baiului scaldate in lumina blanda a serii
Facem jonctiunea cu ei dupa inca vreo 30 min de coborare si reluam traseul de data asta in urcus.

Soarele apune domol scaldand universul crenelat al Craiului intr-un rosu diafan. Postavaru arunca trene lungi de vaduv negru spre noi, iar Costila mirata isi scoate periscopul dintr-un nor sa traga si ea cu ochiul, pe furis. Doar Iezerul prea departe de spectacolul in miscare ii sopteste vorbe dulci unei Papusi imbufnate care isi pudreaza fata cu parful unui norisor in flacari.



"Crai batran, pornit spre ruga
Vine Amurgul de pe munte,
Impartind cernite-odajdii
Brazilor cu barbi carunte.

Umiliti se-nodaie brazii/
I se-ne china, i se-apleaca,
Si cu-un zvon de surle-l lasa
Pe Maria sa, sa treaca"
(Octavian Goga, Asfintit)
La corturi pregatirile sunt pe ultima suta de metri, asa ca... echipa fiinda reunita nu ne punem pe vre-un act de vitejie... ci pe o masa copioasa (cam cat 3 mese in Fagaras), un adevarat festin care a tinut cu tot cu chitara si cu fumul inecacios pana la 12.


Poate ca am mai fi stat dar ne gonea plafonul de nori care coborand amenintator de mult si bliturile ce se apropiau din ce in ce mai mult. Se pare ca cineva s-a jucat putin cu zoomul si acum toata atentia paparazilor era indreptata spre noi, ascunsi intr-o mica sa...undeva in Piatra Mare.

Ziua 2-Duminica 27 august

Gand: ...in cort e lumina inca dar nu-i 7....Cat o fi ? Sa opresc, sa nu opresc mobilul ? Lasa....poate se opreste ploaia

Suna telefonul...afara ploua in continuare nici gand de frigarui la Tamina...trebuie sa reconsideram strategia pentru ziua de azi ; sa incepem deci printr-un somn indelungat. Asa ca...ati ghicit. Inchid alarma si ne culcam mai departe.

La 9 se cam anima atmosfera asa ca facem sfanta impartire a conservelor de ananas ramase din seara trecuta (cate un ape cort) asa, pentru deschiderea apetitului.

Mancam fiecare cu apucam prin corturi, in loc de ceai merge si o limonada rece si la 11.10 ne induram sa ne apucam de strans iar la 12 dam semnalul de plecare spre Timisul de Sus pe la cascada Tamina dar trebuie sa ne luam gandul de la festinul numarul 2 daca vrem sa prindem trenul de 16.34.
Coborand spre stana
La coborare din pacate nu mai era aceeasi vizibilitate ca aseara si dupa ce am innotat prin ceva noroi, fara incidentre insa ,coboram la Tamina de unde prinzand scurtaturile intr-o clipita suntem la gara.

Victor si Corina coboara la Busteni iar pe noi incep sa ne roada grijile capitalei.
Noi  "facem sina"

Dar pentru unii vacanta nu s-a terminat...mai e o luna de haladuit prin munti si cine stie pe unde ma vor purta pasii :

"Sunt iarasi pe drum, nu stiu unde merg
Ma cheama un munte spre care alerg 
Un munte pe care nu stiu a-l numi 
Dar pe care sunt sigur"....il voi iubi 
(originalul era il voi cuceri dar muntele nu se cucereste...se intelege...se descopera...se iubeste) (Din copilarie)

Foto: Radu