sâmbătă, 3 noiembrie 2012

De la 1400 la 2012 in 3 zile si 2 seri.



612 metri in atata timp....o sa credeti ca de cand stam aici la Berlin, am ruginit definitiv. Dar cifrele nu fac referire la o calatorie pe verticala si la una temporala. In weekendul trecut, Filoftea s-a transformat intr-o masina a timpului si ne-a purtat prin diverse orase din Germania, de la vechiul Quedlingburg si Domul din Köln, trecand prin muncitorescul Essen din bazinul Ruhr si pana la noua Hanovra.
Calculul nostru da asa: 3 zile+2 seri= 5 orase
Cinci orase, atat de diferite unul de altul, orase ce ilustreaza diversitatea urbana a Germaniei.
Si nu numai orase. Zone intregi, landuri, linia de separare intre est si vest care inca mai exista virtual. In mintea mea de acasa Germania era tot una. Dar Germania e diferita de la est la vest si de la nord la sud. Exista niste linii de demarcatie invizibile dar palpabile la nivel de comunitate, organizare, obiceiuri, atitudini. Si dupa aceste vizite culturale, parca tot estul ma atrage mai tare. Pustietatea, goliciunea, libertatea pe care ti-o dau padurile nesfarsite si drumurile goale din Brandenburg si Mecklenburg-Vorpommern sunt mai apropiate de spatile generoase de la munte la care tanjesc. Traficul aglomerat de pe autrostrazi, noduri de autostrazi, aglomeratie, shoping, consumatorism mult mai pregnant, pur si simplu nu sunt de mine.
Vor urma astfel cinci povesti:

Prima va fi despre Quedlingburg si al sau oras vechi de 1000 de ani inclus in Patrimoniul Unesco.
Fachwerk
A doua va fi despre Hanovra-un oras colorat cu magazine de toate felurile si cu plimbari pe "Strasse"
Opera din Hanovra
A treia va fi despre Köln si al sau Dom, si el aflat in Patrimoniul Unesco.
O frantura din Dom si una de curcubeu
A patra ar trebui sa fie despre Düsseldorf, supranumit si "cel mai lung bar din lume", dar nu am suficient material de blog, caci nu ne-am baut mintile aici.

Iar ultima va fi despre Essen, cu al sau Complex Industrial de minerit.
Die Zeche Zollvereien

Foto by Radu