miercuri, 11 decembrie 2013

Ursul berlinez



Daca in general nemtii au cate o statistica pentru orice si sunt destul de precisi cand vine vorba de date, ei bine, cand vine vorba despre istoria unuia din simbolurile Berlinului, lucrurile nu mai sunt la fel de clare. Nemtii stiu exact cand a aparut prima data ursul pe stema unuia dintre nobilii din zona. Mai precis in 22 martie 1280, dar nu exista o varianta unanim recunoscuta care sa explice de ce ursul si nu... vulpea de exemplu? Asta poate pentru ca nemtilor nu le plac atat de mult povestile si le este suficient sa stie "cand", "de ce" fiind deja in plus? Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare, si ca sa nu ma arunc in supozitii, prefer sa astern mai jos cele doua din variante posibile ce ar justifica ursul ca simbol al capitalei Germaniei si ar face legatura intre nume si simbol.

1. Istoricii il scot in fata pe Albert I al Germaniei, poreclit si "Ursul", ce s-a impus in zona Brandenburgului si care a trait intre 1255 si 1308. Aceasta teorie are insa o hiba, pentru ca ea nu justifica si sufixul diminutival "-lein/-lin", ceea ce ar conduce la o traducere a numelui orasului: "micul urs/ursuletul".

2. Lingvisitii, incercand sa explice numele orasului, pleaca de la cuvantul indoeuropean w(e)rn/w(e)rl, radacina ce apare si in numele altor orase de pe continent (Verona, Berna) si care desemneaza o zona mlastinoasa, o zona in care panza freatica este foarte aproape de suprafata. Si zona Berlin-Brandenburg este un asemenea loc. Mergand si mai adanc in detaliu, pe firul radacinilor indo-europene, ajungem la bher-os care insemna in acelasi timp "urs" si "maro", si de aici poate asocierea dintre nume si simbol.

Din pacate marturii scrise din perioada respectiva ori nu au existat, ori s-au pierdut de-a lungul vremii, astfel incat, in prezent nu mai raman decat supozitii. Ceea ce este insa cert este ca ursul, ca simbol nobiliar, a impartit timp de 500-600 de ani (pana in secolul 19) sigiliul si stema, cu vulturul (simbolul actual al landului Brandenburg).
Steagul Berlinului, undeva pe Valea Rinului, la Deutsches Eck
Anual, pe 22 martie, in Berlin se sarbatoreste Ziua Ursului Berlinez, iar in perioada contemporana, simbolul e din ce in ce mai raspandit (si implicit mai vizibil), el fiind preluat in multe proiecte artistice, cele mai cunoscute dintre ele fiind probabil Festivalul International de Film de la Berlin (Berlinala), cu "Ursul de aur" pe post de premiu si proiectul Buddy Bär/Buddy Bear, din care fac parte toti acei ursi rapandit prin oras. In cadrul proiectului au luat viata 1200 de ursi in marime naturala, pictati pe fibra de sticla. Fiecare urs in picioare masoara aproximativ 2 metri inlatime si cantareste doar 50 de kilograme. Primul Buddy Bear a fost creat de oamenii de afaceri Klaus and Eva Herlitz impreuna cu sculptorii Anne si Roman Strobl, in 2001. In acelasi an, au fost pictati alti aproximativ 350 de ursi (cateva imagini cu primii ursi ai seriei sunt aici), care au aparut pe strazile orasului, ca elemente decorative. Desi cel mai intalnit urs este cel ridicat pe picioarele din spate (numit "Dansatorul"), mai exista inca trei alte modele: ursul ce sta in pozitie normala, pe toate cele 4 picioare (numit "Prietenul"), ursul care sta in cap ("numit Acrobatul), si ursul care sta in fund (pentru el nu am gasit nume). Intre timp, numarul de ursi a crescut de la 350, la 1400, din acestia 1100 nefiind in Berlin, ci in landul Brandenburg (care inconjoara practic capitala-aceeasi situatie ca in Romania cu Bucuresti-Ilfov). Pana acum s-au strans 1556 ursi, si cei mai multi dintre ei, au o imagine aici.
Ursul-dansator
Ursul-acrobat
Si ursul care...pur si simplu sta in fund
Ca ideea a fost una de succes, nu mai este nici urma de indoiala, pentru ca in 2002, a avut loc in Berlin, in fata Portii Brandenburg, prima expozitie internationala, cu 140 de ursi. Aproape fiecare stat din Natiunile Unite a avut un urs-tematic pe post de ambasador. Ursii erau aranjati in cerc, foarte aproape unul de altul, dand practic astfel senzatia ca se tin de mana. Astfel initiativa a dorit sa promoveze toleranta, buna intelegere si ideea de culturi diferite ce traiesc totusi in pace si armonie: "We have to get to know each other better, it makes us understand one another better, trust each other more, and live together more peacefully". Din aceasta cauza ei s-au unit The United Buddy Bears si au fost expusi intre iunie si noimbrie 2002, in jur de 1.5 milioane de oameni vizitand aceasta expozitie. Ulterior, ursii au fost mutati in fata ambasadelor tarilor respective, sau au fost vanduti prin licitatie publica si cumparati de diverse institutii/hoteluri etc, fondurile stranse ajungand la UNICEF. Pentru ca proiectul a avut succes, el s-a reluat si alti ursi au plecat in turneu, prin diverse orase din lume, purtand cu ei acelasi mesaj.

Daca ajungeti in Berlin si vreti neaparat sa va fotografiati cu un asemenea urs, am incercat sa pun pe harta de mai jos locurile unde gasiti cateva exemplare, si in egala masura, am facut un mic album in Picassa, cu imaginile suprinse de mine, in drumurile prin oras.Fiecare urs are ca descriere adresa exacta, pentrua fi usor de gasit. Galeria de ursi e disponibila aici.  Iar daca vreti sa luati unul ca amintire (in miniatura), aici aveti de unde alege (in functie de marime, motive etc).