joi, 3 noiembrie 2022

Scrisori pentru viitor. Liberty Bear Sanctuar


Animalele sunt personajele principale din povestile specifice varstei tale, iar ursii sunt in prima linie. Cand de treaba, cand de temut, imaginile sunt amestecate si la fel si sentimentele care se nasc in tine. Cand ai venit la noi iti era teama de urs. Teama aceea fata de un animal mare, care eventual mananca sau ataca oameni. Si e bine sa iti fie teama, una sanatoasa, in care omul sa fie constient ca el si animalul au drumuri separate si trebuie sa se respecte reciproc. Doar ca ideile astea nu se suprascriu  de pe o zi pe alta si asigurarile mele ca ursii mananca fructe de padure si ciuperci au nevoie de timp si experiente repetate ca sa cantareasca suficient. In plus hoinaritul prin paduri, serile petrecute la cort in poieni de la margine de padure ori iesirile la foc, readuc in gand animalele salbatice. Si cum am stabilit de la bun inceput ca la noi la zoo nu vom merge (inclusiv motivele pentru care nu facem asta), asteptam cu interes finalul toamnei, cu zilele ei mai cenusii, in care sa mergem la sanctuarul de ursi de la Zarnesti.  Era o vizita pe care chiar si eu imi doream sa o fac, pentru ca adevarul e ca in salbaticie nu vezi ursul decat pe jumatate.

Si la fel de adevarat e ca ti-a placut. A fost fara indoiala extrem de interesant sa vezi atatia ursi dintr-o singura vizita. Ai avut si putina sansa, caci toamna ursii arata extrem de bine, grasuni si frumosi, pregatiti de hibernare. Bonusul cu ora mese, ursul catarat in copac si lupii se pune si el. Nici povestile despre ce mananca ursii nu au fost de lepadat, iar modul de pregatire al inghetatei care le este servita vara ti s-a parut suficient de interesant, cat sa imi fie teama ca vrei ca la vara sa il repetam si la noi in bucatarie.

Nu stiu exact cat ai inteles din povestea ursilor care sunt acolo, dar esentialul a fost captat: este un lucru foarte rau sa tii ursii "prizonieri" intr-o cusca, atat la zoo, cat si in alte locuri. Iar in padure este loc si pentru oameni si pentru animale salbatice.