sâmbătă, 26 septembrie 2009

Creasta Vartopel - Arpasel reloaded



Echipa: Andrei, Muha,Laviniu, Irina, Eu

Sambata asta trebuia sa il recuperez pe Radu din Fagaras, dupa ce a parcurs cu Gabi si Suru si Mihai creasta Fagarasului in 2 zile. Asa ca sambata seara trebuia sa fiu in Turnu Rosu. Deci musai trebuia sa imi fac de drum tot prin Fagaras. Si astfel gasesc momentul oportun sa ii conving pe Oamenii muntilor sa mergem pe Vartopel-Arpasel.
Oamenii Muntilor


Avea sa fie primul traseu pe care il stiam doar eu, pe care aveam sa merg, intr-un fel cap de coarda caci e prea putin de catarat ca sa se intample asa ceva.
Plec cu Muha din Bucuresti pe seara, si conducem pe Transfagarasanul gol si negru ca noaptea. La Balea e frig chiar daca e deja vara si alegerea sacului de iarna a fost una de mare inspiratie. Dimineata ne strangem toti, inghetam putin pe langa masina lui Andrei si plecam spre Saua Caprei sa ne dezmortim. 
Lacul Capra
Apoi ii lasam pe Octavian si Vio care vor sa incerce traseul V-E si noi continuam prin Caldarea Fundul Caprei spre Portita Zmeilor. Apoi pe pernutele de iarba pana in creasta Vartopelului care merge ca la plimbare.

Trebuie sa il observati pe Andrei cum sta acolo in varful crestei
Pacat insa ca este ceata si nu se vede nimic de jur imprejur... 
Andrei
Avem niste mici probleme cand terminam creasta Vartopelului (in zona vf Fantana) si trebuie sa intram in Creasta Arpaselului. Primul rapel merge bine desi Oamenii Muntilor aveau ceva emotii. La fel si prima "ureche de iepure" care e banala...La rapel Laviniu reuseste sa isi arunce reversoul fix in vale, pe un valcel si dus a fost...Asa ca i-am trimis pe coarda un reverso treaba care nu stiu cat de desteapta a fost.


La a doua ureche am coborat-o pe Irina salam (iarasi nu stiu cat de inteligent a fost) si ne-am intalnit cu Octavian si Viorica.
Echipa reunita
Apoi am respirat linistiti urmatoarea portiune caci in afara de expunere nu aveam alte probleme...Uneori pe cate o branita, alteori ca pe gard, mereu insa pregatiti sa punem coarda daca se ivesc problemele. 
Ca pe gard
Balustrada
Dilema mea era ce o sa facem la cele 2 rapeluri de coboarare (pentru ca era clar ca o sa facem 2 avand in vedere ca nu vroiam sa ni se blocheze corzile). Asa ca s-a sacrificat Andrei, care a coborat cu semicabestan.

Eu am coborat prima caci numai eu stiam unde este regruparea, am amenajat al doilea rapel si apoi oamenii au venit pe rand-Laviniu primul cu 2 rapeluri pana jos, apoi Irina, apoi Muha care a ramas in regrupare si Andrei la final. 
Am recuperat cu usurinta prima semicoarda si apoi am coborat toti jos fara incidente si am pornit spre Balea pe aceeasi atmosfera inchisa. Oamenii au ramas, eu am plecat,singura pe Transfagarasan sa imi recuperez baietii aventurieri.
Muha la rapel