joi, 19 martie 2020

Jurnal de Coronavirus. Autoizolare Z3. Postare pentru parinti

"Ce dacă vine primăvara
Atâta iarnă e în noi
Că martie se poate duce
Cu toţi cocorii înapoi" (Antiprimavara, A. Paunescu)

Astazi am reusit sa ii stric seara mamei lui Radu cu previziunile mele pesimiste. In mod clar citesc prea mult pe tema asta: articole medicale de la Andrei Doctorul, articole economice, declaratii de presa ale guvernelor din Europa. Si momentan nu se intrevede nicio raza de soare, de nicaieri. O simteam pe mama lui Radu cum e afectata din modul in care i se schimba vocea si din cuvintele din ce in ce mai putine, dar oricat de enervanta as fi, voi reitera si aici.

Nu va faceti iluzii dragii nostri, situatia asta cu pandemia, starea de urgenta, limitarea dreptului la circulatie, va mai dura. Cam toata primavara va trece pe langa noi fara sa o simtim. Clar pentru cine traieste la tara, activitatile agricole vor merge inainte. Serele, rasadurile, pomii si tot ce mai cere o curte. Si e bine asa, caci munca in aer liber e cel mai bun panaceu in vremurile astea in care contactul uman direct e din ce in ce mai redus si deplasarile din ce in ce mai putine. Noi suntem departe de varful epidemiei. Poate va fi in doua saptamani, poate chiar in 3 sau 4 saptamani. Cel mai probabil starea de urgenta prezenta se va mai prelungi cel putin o data. Si uite asa, ne vom trezi in mijloc de mai. Cand anume ne vom reuni conteaza mai putin, ceea ce conteaza este ca atunci cand se va intampla, sa nu lipseasca niciunul la numaratoare. Si mai ales niciunul dintre voi. Pentru ca da, voi sunteti categoria cu cel mai mare factor de risc. Cu totii avem acelasi risc de contaminare, dar perspective diferite de vindecare. Niciunul din voi nu sunteti sanatosi tun. Si chiar de a-ti fi, tot ati avea impotriva voastra anii.  Dar nici bolnavi de moarte nu sunteti, deci  speranta exista.
Balcic 2014
Asa ca protejati-va voi pe voi. Nu va bazati pe altii sa o faca, pentru ca nu o vor face. Cel putin, pe straini. Faptul ca pana si noi pastram si vom pastra distanta (atat timp cat va fi necesar si voi veti fi sanatosi) e si asta o forma de protectie pentru voi. Noi putem sa fim contagiosi fara sa avem simptome. Pentru ca organisumul nostru e poate mai puternic (poate) si lupta in spate, cu succes, cu virusul. Nu avem de unde stii pentru ca oricum nu sunt si nici nu vor fi in viitorul apropiat suficiente teste, pentru a vedea cine e purtator. Tineti minte asta de fiecare data cand va vedeti cu cineva si pastrati distanta de 2 metri oricat de sanatos pare omul acela. Nu umblati brambura. Mergeti o singura data pe saptamana la cumparaturi, cumparati tot ce aveti nevoie si cand veniti acasa spalati-va bine, foarte bine pe maini. Cu apa si spaun. Uitati de servetele si alte asemenea produse de igiena. Apa si sapun. 

In varful epidemiei voi veti fi cei lasati la urma, din pacate. Oricat de cinic este, intre un om de 30 si unul de 60 de ani, e din pacate destul de clar catre cine va merge putina aparatura medicala disponibila in Romania.  Si nu, nu i-as putea invinovati pe medici, oricat de tare va iubesc pe voi. Daca as fi medic, as proceda exact la fel cand se va ajunge la triaj. Pentru ca se va ajunge. Sistemul nostru medical este oricum sub cele din alte tari, ce sunt sau vor fi oricum depasite. Asa ca nu va asteptati la minuni, pentru ca nu exista suficienti i
specialisti in ATI, nu exista aparatura suficienta si nici nu o sa apara peste noapte. O imbolnavire nu este o condamnare la moarte, dar de ce sa riscam si sa jucam cap sau pajura ?

Da, in vremurile Coronavirusului nu va ramane decat sa va puneti pe voi insiva pe primul plan, sa fiti putin egoisti daca e nevoie, totul pentru a ramane de partea cea buna a baricadei si a minimiza cat mai mult riscurile. E greu, e tentant sa te gandesti ca mie nu mi se poate intampla (da, si eu ma gandesc la asta uneori, involuntar si cand imi dau seama incerc sa imi scot ideea asta proasta din cap), e tentant sa te uiti in jur si sa vezi ca lumea totusi iese, se misca si nu pateste nimic. Aparent. Caci perioada de incubatie poate merge si pana l4 zile. Asa ca omul sanatos de azi, s-ar putea ca peste doua saptamani sa stea in pat cu febra, in cel mai bun caz. Din pacate treaba e serioasa, lunga, complicata si gri. Atat am avut de spus.


Intreaga serie de postari despre epidemia de coronavirus este disponibila aici .