vineri, 20 martie 2020

Jurnal de Coronavius. Autoizolare. Z4. Foamea dupa drojdie si faina

Transmisiunea live primita ieri de la Andrei care a fost la cumparaturi mi-a dat ideea pentru postarea de fata: Painea noastra cea de toate zilele.

"Andrei: Carefourul inca rezista, dar unele raioane gen dezinfectanti / faina / drojde erau goale".

Tot pe aceeasi tema, azi de pe Facebook: "Producătorul de drojdie proaspătă și uscată Pakmaya a livrat către magazinele din toată țara 2 milioane de pachete de drojdie (uscată și proaspată), de trei ori mai mult decat in mod normal. Cantitatea este suficientă pentru a produce aproximativ 25 de milioane de pâini."

Si tot astazi, de pe Facebook, retete de facut paine in casa fara drojdie:

Bun, deci de ce toata lumea isi face aprovizionari cu faina si drojdie, ca pentru sfarsitul lumii? Nu zic, poate chiar vine, dar chiar asta e dorinta ta cea mai arzatoare atunci? Sa te prinda cu un cultuc de paine in mana, ca sa ai ce sa molfai pana ajungi pe lumea cealalta?

25 de milioane de paini inseamna aproape 2 paini de caciula, daca e sa scadem din populatia actuala, a Romaniei si copiii mici, care nu mananca chiar cot la cot cu adultii (M. e o exceptie). Si painea nici macar nu e vreun super aliment (nici nutritional si nici caloric). Ce au orezul, pastele si alte cereale? Covid? La asta nu am un raspuns, dar scotocind internetul am dat peste o declaratie a celor de la Rompan din 2018 "Consumul de paine, in Romania, a scazut in ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor intr-un an la putin peste 82 kilograme in prezent." Deci vreo 7 kilograme de caciula pe luna. Nefiind o mare gospodina, am cautat tot pe internet si prima reteta gasita prevedea ca dintr-un kilogram de faina iti iese o paine de 1.5 kg. Deci pe luna, pentru 7 kilograme de paine iti vor trebui 5 kilograme de faina. De persoana. 4 persoane in casa, 20 de kilograme de faina. Deci clar trebuie sa faci stoc. Pai in cazul asta, dupa ce trece epidemia, o sa avem niste femei vanjoase de la atata framantat, un fel de Rosi Beer (prima femeie care a deschis un traseu de catarare in Romania (Piatra Craiului, Trandafirul Negru Iar de meserie era frezor la Uzinele 6 Martie din Zarnesti). 


Intreaga serie de postari despre epidemia de coronavirus este disponibila aici .