joi, 21 mai 2020

Ocolul Pietrei Craiului


Am inceput si am abandonat jurnalul asta de vreo 2 ori, caci pe cat de mare mi-a fost bucuria libertatii dupa 15 mai, pe atat m-a lovit in moalele capului cine stie ce viermisor, indispozitie sau astenie de primavara, de m-am intrebat vreo 2 zile jumate ce e cu mine. Si cand zic viermisor, nu glumesc…Apa de vineri seara avea in ea niste mormoloci si abia astazi cred ca am scapat de toata familia lor si mi-a revenit cat de cat moralul. Si cheful de a scrie.

Dar sa o luam cu inceputul. Tura asta se putea face lejer la o zi, dar dupa doua luni de stat in casa, noi voiam exact opusul: sa petrecem timp pe munte, sa dormim la cort, sa pornim primusul dimineata si seara, sa schimbam patul pe salteaua si sacul de dormit care mai aveau putin si se pierdeau prin fundul sifonierului. Asa ca impartim ocolul Pietrei Craiului in doua zile.
Stana, biciclete si munte- e tot ce ne doream pentru finalul izolarii
Vineri era zi scurta si cuprindea doar o urcare la stana din Tamas. Am descoperit coltul asta de munti intr-o zi senina de februarie, cu zapada cam apoasa, cand ne propusesem o traversare Plaiul Foii- Iezer-Fagaras. Planul a ramas pentru o alta iarna, dar in weeendul petrecut prin munti am mutat de pe harta tiparita sub picioarele noastre, locuri noi precum Dracsin, Cascoe si de fapt o mare parte din arealul dintre Crai si Iezer. Stana din Tamas ne-a invitat inca de pe atunci la o revenire si i-am onorat invitatia acum. Stiam ca in zona nu se pasuneaza (oricum e putin cam devreme ca ciobanii sa fi urcat deja la stane), stiam si ca stana-i buna, asa ca am transformat-o intr-un Airbnb ferit de Covid, ca nu cred sa treaca prea multa lume pe acolo.

Urcarea din Plaiul Foii merge partial pe bicicleta, partial pe langa ea. Nu stiu ce as mai fi putut lasa acasa din ce am la mine, dar e clar ca turele din zona 3 si la 90 de rpm de pe Zwift nu au nimic de-a face cu pedalatul asta in forta pe drumurile reavene de inceput de primavara pe unde incercam acum sa urcam. Din tura de iarna folosita ca reper traiam cu impresia gresita ca din Saua Tamasului nu va fi decat un rulaj placut pana la stana. Doar ca iarna drumul pare ca in palma caci e acoperit de zapada. Vara, cu pietrele la vedere, lucrurile nu mai sunt asa rapide. Devin extrem de saltarete si ne luptam mult si bine cu bicicletele printre smocuri de iarna, sleauri, pietre, lemne si tot ce a mai lasat in urma ei iarna. Apa in schimb nu a prea lasat. Noi ne apropiem de stana si apa ne e pe sponci. Totusi drumul are grija de calator si ne scoate in cale un fel de izvor plapand de unde ne umplem bidoanele.

In poiana cu stana reusesc doar sa sperii o caprioara. In rest e o liniste desavarsita. Si mult “praf in aer” pe care il punem (in mod gresit) pe seama prafului saharian despre care citise Radu pe undeva. Constatam ca apa de izvor are ceva vietati prin ea, dar decid repede ca dupa ce o fierbem o sa omoram tot (acum nu mai sunt sigura de asta), ca doar suntem la noi acasa si nu in Anzi.
In Saua Tamasului
Spre hotelul nostru din multe scanduri
E ora 21 si inca mai e lumina
Vantul isi face de cap toata noaptea, salteaua mea cam pierde aer si nu pot sa ma intorc comod pe o parte ca imi infig coapsa in priciul tare al stanii, dar e totusi bine. E diferit fata de patul de acasa. Dimineata e si mai buna, caci incepe cu soare darnic, terci si cafea.




In sfarsit vedem indicatorul care ne arata continuarea corecta a traseului (ratat cu brio anul trecut) si la fata locului descoperim un drum ce ne coboara rapid in drumul mare, ce vine din Satic si merge la Pecineagu. Coboram in Satic, coboram in Podu Dambovitei, oprim la magazin, facem aprovizionare si ne pregatim pentru portia de aventura de sambata.
Pregatiti sa mai punem o bucatica de harta sub roti
Verde crud intre Satic si Podu Dambovitei 
Urmatorul segment logic al ocolului presupunea sa ajungem la Brusturet si puteam face asta in doua moduri: mergand pe asfalt spre Dambovicioara, Cheile Dambovicioarei si apoi cabana Brusturet, sau prinzand o culme initial impadurita si apoi presarata cu poieni, pe care o vedeam mereu din drumul national si care ne starnea curiozitatea. Radu alege culmea cu argumentul semi-aventurii, caci fusese pe acolo la Carpatian MTB Epic, doar ca in coborare. Asa ca debutam cu vreo 200 m diferenta de nivel de carry bike, dupa care lucrurile devin partial ciclabile. Sunt cateva poieni si catune faine pe aici. Poteca e in general buna in zonele cu iarba. Prin padure e haos cu frunzele uscate, conuri si crengi, dar ajutati de ziua lunga, suntem chiar relaxati. 
Pe Plaiul Mare
Marcajul asta TR nu apare pe nicio harta pe care o am acasa...
Coboram intr-un final la 1-2 km in aval de cabana Brusturet si cam pe aici ne incheiem si aventura, caci ce urmeaza e teren cunoscut. Urcarea in Poiana Grindului merge repede, portiunea spre Saua Joaca e mereu faina, iar coborarea rapida spre Gura Raului via Casa Folea e deja bine-cunoscuta.
In Poiana Grind
La Casa Folea
Pe Poteca Piticilor
Date si track: vineri (Plaiul Foii-Stana din Tamas) + sambata (Stana din Tamas- Satic- Zarnesti)

Pentru duminica prognoza anunta ploaie in a doua parte  a zilei, asa ca ne limitam la o Saua Strunga, in regim sportiv.  Dupa gustul meu e cam devreme in sezon, sa sar asa de pe trainer fix pe coborarea tehnica din Saua Strunga, dar cand stateam in carantina imi ziceam ca nu voi face mofturi. Urcam cu spor prin padure, investigam bujoreii care nu dau momentan niciun semn si iesim in culme, in bataia vantului. In Strungulita gasim ultimile covoare de branduse si ne bucuram, caci pana si ele sunt pe trecute si altele nu mai prindem pana anul urmator. Bifez si prima coborare a sezonului din Saua Strunga, dar recunosc ca incep sa ma bucur abia cand intram in padure si pot sa ma relaxez putin. Daca cu radacinile am cam facut pace, cu pietrele am o relatie dificila si nu prevad o coabitare armonioasa pe termen scurt.  Pe desupra Moeciului incepe sa ma prinda din urma oboseala si imi zic ca am cam intins coarda weekendul asta, asa ca pauza de ploaie de la magazinul din satul Cheia nu imi displace. Stam cuminti mai bine de o ora sa treaca ploaia si apoi incheim bucla, revenind in Fundata si recuperand masina.

La ora 10.30 seara cad absolut lata  in patul de acasa, somn adanc, fara vise, probabil si fara sa ma intorc, asa cum nu am mai dormit de luni bune. Mi-a fost dor de un somn fara vise, mi-a fost dor sa imi simt muschii obositi de prea mult pedalat si ochii plini de prea multe peisaje. 


Ultimile branduse din anul asta
Poiana Gutanu e unul din locurile faine de langa Brasov
Date si track: aici


Foto by Radu