luni, 7 martie 2022

Hasta luego o hasta pronto ?


Dupa fiecare vizita in Spania imi pun aceeasi intrebare, care probabil ar trebui reformulata "pe cand data urmatoare?".

Pentru ca Spania este sinonima cu revenire. Ne-am intors de 2 ori deja si cel mai probabil o sa o facem si in viitor. Soare, caldura, mare, munte, preturi acceptabile, o cultura in care te simti "de-al casei". Ce e drept, ne-am ferit mereu de sezonul turistic si desi ne putem imagina cum arata Costa del Sol si toate pueblos blancos in lunile iunie-septembrie, asta e o experienta la care nu tanjim. In amintirea noastra, Costa del Sol are plajele goale, are un dig populat de pescari, pe care daca sezi, simti stropii sarati pe gene, mirosul de alge in nari, soarele iti rasare la umarul stang si apune la umarul drept. Are un pueblo blanco (Mijas) , miroase a portocal, are mult vant, suficient soare si urcari fara nume. Nu are prieteni, caci doar pentru o luna pare ca nu se merita efortul de a te baga in seama cu localnicii ce bat drumurile si potecile din jur, pe cursiera sau MTB, si asta e unul din motivele pentru care nu ne-am prelungit sederea.

Din pacate in zilele lucratoare ramase nu s-au aliniat deloc astrele numite meetinguri-soare-vant pentru a ne lua o zi de concediu si a face o tura mai lunga. Ramanem asadar cu multe urcari la Mijas si o saptamana mai usoara ca training load comparativ cu cele de inceput. Au fost insa rasarituri si apusuri superbe si ma intreb serios daca m-as satura vreodata de aceste momente?

Am scris randurile astea din zborul spre Otopeni. Ne intoarcem acasa, ca si acum 2 ani, in perioade tulburi. Am vazut acum o saptamana un desen reusit cu covidul iesind pe o usa si razboiul intrand pe alta. Nimic mai adevarat. Toate semnalele spun ca Europa se pregateste de un razboi de durata in Ucraina, iar ca cetatean al Romaniei nici nu stii ce preferi: un razboi scurt si o granita comuna cu marele URSS sau un razboi lung si optiunea unei schimbari de regim? Oricum ar fi realitatea este mizerabila pentru o parte din urcainieni si asta te face cumva sa te simti vinovat cand te gandesti ca tu tocmai ce vii/pleci intr-un fel de vacanta...

Oricum, ca si in Martie 2020, sunt multe necunoscute si desi nu poti decat sa speri ca va exista pana la urma o rezolvare, asa cum a existat si pentru covid, nu inseamna ca nu e sanatos sa ai si un plan de back-up pe principiul "Hope for the best, prepare for the worst".

Make poetry, not war (Sufletul care poate sa vorbeasca cu ochii, poate deasemenea sa sarute cu privirea)

O piateta faina din Mijas


Stradutele regulamentare din orice pueblo blanco


Ultimul apus din Costa del Sol 2022

Si ultiumul rasarit