joi, 20 august 2009

Dolomiti-ziua 12-Punta AnaTraseu: Rif. A. Dibona (2083 m) - Rif. Pomedes (2303 m) - Punta Ana (2731 m) - Rif. Pomedes - Rig. A. Dibona

Astazi Radu si Mihai doreau sa parcurga un traseu de nenumarate lungimi de coarda (se numarau cu zecile, in Tofana).
Asa ca plecam cu totii, dar eu si Oana plecam spre o via ferrata, recomandata de toti (Catalin din Iasi, pinguinii etc)-Punta Ana.
Se zice despre traseu ca e lung, mai dificil dar nespus de frumos.
Asa ca manate de curiozitate vrem sa stim ce inseamna asta greu in via ferrata.
Suntem tare matinale, ne mai delectam cu o VF intermediara (Sentiero Astaldi, 1 A, ca vorba aceea, tot era in drumul nostru) si intram pre devreme in Punta Ana.

Sentiero Astaldi, 1 A

Punct de pornire
: Refugiul Dibona
Urcare: 300m, coborare 300 m
Lungime portiune VF= 400 m
Durata 2h
Altitudinea maxima : 2303 m


Via ferrata poate fi parcursa atat inividual, cat si ca o modalitate mai atractiva de a ne apropia de Via ferrata Punta Anna
De la refugiul Dibona, intram pe poteca nr 403 ce urca la Giussani si urcam pana la un indicator ce ne arata ca directie o sa inverzita (singura din zona), spre dreapta. Acesta este inceputul traseului.
Partea interesanta a acestui usor traseu sunt straturile de roca, in nuante verzui, de mineral.
Dupa ½ , la iesirea din sectiunea de cabluri, spre stanga se formeaza o poteca turistica ce merge spre Refugiul Pomedes, iar spre dreapta, pe o alta poteca se poate cobori la Refugiul Dibona (421).

Punta Ana nu e un traseu greu, dar e frumoas. Si pentru ca suntem matinale, nici nu ne grabim.
Desi nu sunt putine locuri de regrupare si popas, gasim cateva pentru poze, pentru o pauza de ciugulit etc.
La un moment dat incep sa se adune norii si ne grabim spre una din iesirile de urgenta caci nu doream sa ne prinda vreo ploaie de vara ,pe aici printre cabluri.

VF Punta Ana- 5C

Urcare
: 1200 m
Coborare: 1200 m
Diferenta de nivel pe partea de VF= 800 m
Timp: 8-9 h
Altitudinea maxima: 3244 m (vf Tofana di Mezzo)

Ajungem repede la refugiu si stam alaturi de alti gura-casca sa admiram Tofana, sa ne bucuram ca turistii de frumusetea acestor munti deosebiti.
Apoi la fel de relaxate coboram la picior pe o poteca frumoasa. Sfarsitul concediului se apropie cu pasi repezi si noi planuim o ultima zi originala, de bicicleta (nu de alta dar doream sa exploatam toate ofertele zonei).