duminică, 13 februarie 2011

Dublu S-Sinaia si Salina


Weekendul a trecut nesperat de linistit.

Sambata am fost la Sinaia, la un work-shop despre avalanse, tinut de de Ion Trandafir si de Bubulu. Desi vremea a fost haina cu un vant hotarat, si a deturnat planurile initiale privind locatia si o eventuala tura pe schiuri ce acum o dadeai mai mult pe iarba, pana la urma date fiind conditiile a iesit foarte bine si oamenii si-au dat interesul cu varf si indesat desi cursul a fost gratuit si practic nu aveau nicio obligatie sa stea dupa noi in vant si frig si nicio motivatie de natura financiara.

Astfel dupa ce am constat rapid ca telecabina spre 2000 nu functiona am luat-o cu totii la deal –ca doar eram la munte, unii pe schiuri, unii la picior pe drumul de vara. Ne-am oprit la prima zona mai bogata in zapada si oarecum ferita de viscol si am inceput sa discutam despre:

-inaintarea cu schiurile (la urcare)
-coborarea si ordinea in care se coboara in cazul unui grup mai numeros, in functie de experienta schiorilor
- testul Rutschblock, de la izolare, pana la testare si interpretare.
- studiul stratigrafic al zapezii

Ultima parte a fost foarte interesanta, si am fi dorit ca Bubulu sa ne spuna mai multe dar pe vantul acela nu prea aveam tragere de inima sa observam cu atentie fulgii de nea si modul in care ei s-au transformat.

Asa ca pentru a nu ingheta definitiv s-a organizat un poligon pentru a invata cum sa efectuam corect, in echipa o cautarea a unei victime. Ne-am impartit in 4 grupe (2 grupe cu Ion Trandafir, 2 cu Bubulu). In fiecare echipa erau 2 persoane care aveau ca target sa identifice locul in care este ingropat un transciver, iar in urma lor, veneau inca 2 pregatiti pentru sondare si degajare. Am discutat despre cum organizam o astfel de actiune, ce are fiecare de facut, cum sa nu ne incurcam unii pe altii, cum sa ne comportam cu o victima ce tocmai a fost dezgropata dintr-o avalansa si sa ii acordam primul-ajutor.

De departe a fost o experienta interesanta, informatiile veneau precum un bombardament toate fiind bazate pe practica si pe eficienta, pentru ca atunci cand constati ca cel mai bun timp pentru a dezgropa o victima aflata la 1 m sub zapada este de 11 minute, deja cele 4 minute pentru restul actiunilor atarna mult mai greu...

Pe la 13.00 plini de zapada si cam infrigurati am pornit la vale si nu am mai avut nicio tragere de inima sa mergem in Baiului asa ca am luat drumul Bucurestiului pentru a ne reface in vederea unei cure de duminica la Salina de la Slanic.

Duminica, la Slanic ne-am strans o mare gasca de pinguini si am incins vreo 2 serii de meciuri de fotbal de ne-au sfarait calcaiele. Astfel am descoperit clar cui i-a placut si cui nu i-a placut cartea in copilarie, si nu stiu cata tehnica si strategie am avut, dar am alergat ca niste nebuni dupa minge pe terenul acela, cumulat vreo 3-4 h cred.