sâmbătă, 27 august 2011

BCB- Top 3



TOP 3 Ever (Radu)

- Mont Blanc (zilele 19-20)
- satul uitat de lume de la granita intre Ungaria si Slovenia (ziua 5)

- coborarea din Tolbach spre Val de Pusteria (ziua 9)

Mont Blanc
Granita dintre Ungaria si Slovenia
Top 3 Ungaria
  • Dealurile si padurile din sudvestul Ungariei, dintre Balaton si Redics. E un contrast superb fata de pusta ungara pe care ne-o imaginam cu totii. Verde, umbra, racoare, un drum linistit spre granita. Paduri dese si copaci batrani (ziua 4);
  • Balatonul (e cam singura atractie ce e drept) dar primele statiuni intalnite farmeca prin constrastul lor cu litorulul romanesc. Mai putin kitch, mai multa liniste (ziua 4);
  • Artand –satucul de granita este frumos pentru ca este contrastant. Parca e ingrijit asa in ciuda, sa se mire romanii cand intra in Ungaria, ce bine, curat si ordonat este peste granita. Faza cu bine, curat si ordonat nu functioneaza in Ungaria de la est la vest, prin central Ungariei, gasind multe sate ce seamana cu ale noastre (ziua 1);
Top 3 Austria
  • Pista de biciclete de pe malul Dravei si mai ales zona de la granita cu Italia (zona Silian). Dolomitii impunatori ne vegheaza pasii, dealuri, racoare, case, biserici, vechi fortarete aninate pe dealuri. Totul standard si totul linistit. (ziua 9)
  • Innsbruck. Un orasel in care orice montaniard si-ar dori probabil sa locuiasca. Vechi si nou, isi dau mana intr-un oras cuibarit in munti. Tipic nemtesc si putina emancipare europeana. Fermecator de la un capat la altul (ziua 24).
  • Villach. Primul oras mai mare in care am intrat in Austria. Ordonat, cu un parc nesfarsit, cu oameni zambitori si relaxati care umpleau strazile pe biciclete, cu o sarbatoare a orasului nesperat de linistita, aproape de munti, aproape de lacuri, cu exact atat forfota cat sa simti ca traiesti (ziua 8).
Villach
Dolomitii












Top 3 Italia
  • Aosta si Valea Aostei-istorie, bun gust, munti adevarati, un oras cu vechime (un oras in care istoria inca bate si in care pasii trec pe sub vestigii romana) in care tot ce e artizanal e la mare pret de la ciocolata de casa, la vinurile otetite. Gelateria de pe rue des Ecoles. (ziua 22)
  • Bolzano si zona de Nord a Italiei (granita cu Au). Frumoasa impletire intre Italian si autriac, intre razbratire si regule, intre ordine si harababura. Un exemplu foarte bun despre intelegerea intre oameni si intre popoare. Munti si totusi viata (ziua 10)
  • Lacurile Lecco, Como, Varese si provinciile cu aceleasi nume. Contraste intre lacurile ascunse intre munti,racoroase si umbroase si delaurile parjolite de soare, pavate cu vita de vie, cu drumuri nisipoase si anevoioase, cu vechi conace boieresti , cu localitati amortite, case albe cu obloane trase, cu fantani ramase poate de sute de ani, din care drumetii sa isi ostoiasca setea (ziua 12).
Bolzano
Val d'Aosta