luni, 16 septembrie 2013

Mic articol de bune practici in Blogger



Cum in ultima perioada am petrecut ceva timp cautand solutii pentru o noua fata a blogului, m-am lovit de o serie intreaga de greseli facute de-a lungul timpului, ce acum imi vor face munca mai grea. Astfel, incerc mai jos sa rezum in 10 pasi simpli lucrurile pe care se merita sa le aveti in vedere atunci cand vreti sa va faceti un blog si alegeti ca platforma blogspot.com/blogger.

1. Daca tema aleasa va permite, incercati sa scrieti cu font negru pe fond alb.

2. Alegeti fonturi mai mari. Vremea scrisului cu caractere de 10-12 a apus (desi el ramane ideal pentu documentele tiparite). Pe web, incercati sa scrieti cu 16-18. Dupa o perioada de "soc", va urma acomodarea si nu veti dori sa va mai intoarceti la fonturi mici.

3. Veti putea stabili marimea optima a fontului si avand mereu in vedere lungimea unui rand (45-90 de caractere, respectiv de 2- 3 ori, alfabetul).

4. Lasati spatii generoase intre linii (120-145%). Nu inghesuiti scrisul.

5. Daca scrieti textul intr-un editor de texte (altul decat notepad, gedit sau similare), atunci cand il preluati cu copy-paste, el va imprumuta si formatarea din editorul de texte. Astfel, va recomand ca odata ce textul a ajuns pe blog, sa il selectati integral si sa apasati butonul magic "elimina orice formatare", urmand sa aranjati voi textul pe blog asa cum va doriti.
Textul selectat si click pe "Remove formatting"/"Elimina orice formatare"
Pentru ca nu am respectat aceasta regula, asa arata pe blogul actual o postare din 2011,
de cand aveam fond negru si scriam teoretic cu alb. Practic, pentru ca nu eliminam formatarea
 preluata din word, ajungeam sa scriu cu negru pe negru si eram obligata sa schimb culoarea textului

6. In momentul in care postati si pozele dorite in articol, daca tema aleasa nu face acest lucru automat, aranjati-le mereu pe centru (daca nu va doriti o alta aranjare). Desi poate aparent, cu tema actuala, totul arata perfect, daca veti schimba tema, riscati ca unele imagini sa fie aliniate pe centru (cele cu legenda, de regula) si altele sa fie aliniate la stanga.
Daca nu le centrati manual, dupa schimbarea temei puteti avea alinieri de genul acesta
 (imaginea din mijloc  aliniata la stanga, iar imaginile de sus si jos centrate corect
 datorita legendei)

In cazul in care folositi Picassa sau Google+ pentru a va stoca pozele pe care le postati ulterior pe blog, mai sunt cateva adaugiri de facut:

7. Redimensionati imaginile la 1600/1200 px. Pe de-o parte aceasta rezolutie este suficienta pentru un blog si pe de alta parte Picassa/Google+ nu contabilizeaza in spatiul de stocare imaginile ce au sub aceste dimensiuni si astfel cei 16 GB oferiti, vor fi mai mult decat arhisuficienti.

8. Pentru fiecare articol, generati mai intai un album nou in Picassa sau Google+, al carui titlu poate fi de genul: An.Luna.Zi- Titlu articol/nume tura. Este vital sa fiti structurati in contul vostru de Picassa/Google+, deoarece nu exista nicio posibilitate manuala de aranja albumele in directoare/pe ani/pe subiecte (sau cel putin eu nu cunosc nici una) si pe masura ce blogul va creste, va fi din ce in ce mai greu sa gasiti directorul care va intereseaza daca veti intentiona sa schimbati o postare. Singura varianta de sortare este dupa data albumului, dupa data uploadarii si dupa numele albumului.
Generez un album nou in Google+ cu titlul in formatul An.Luna.Zi- Titlul articolului
Organizarea albumelor mele in Google+ pe formatul amintit mai sus: An.Luna.Zi-Titlu

9. Nu incarcati imaginile direct pe blog, pentru ca ele vor ajunge automat intr-un folder ce poarta numele blogului vostru, deschis automat pe Google+/Picassa in momentul in care va faceti blogul. Pe masura ce publicati articole si imaginile se vor "varsa" in acelasi folder "cu de toate", nu veti mai gasi nimic in el. Recititi punctul 8.
Pentru ca nu am respectat regula de mai sus, in folderul din Google+ atasat acestei postari se regasesc imagini diverse, din mai multe postari, intr-o dezordine generala. Aici ar trebui sa stea doar imaginile ce tin de sablonul blogului vostru

10. Pastrati tot timpul la loc sigur materialele postate pe blog. De exemplu creati pe computerul personal un director numit "blog" sau un director cu numele blogului in cazul in care aveti mai multe bloguri, si apoi directoare pe ani (si luni daca este cazul). Pentru fiecare postare creeati un director separat, cu aceleasi coordonate ca cele date albumului din Picassa/Google+ (An.Luna.Zi-Titlu articol) in care puteti avea: 
- un backup al textului initial;
- imaginile folosite in dimensiune originala;
-imaginile folosite redimensionate la 1600/1200 px, asa cum au fost ele incarcate pe picassa/Google+;
- codul html al postarii finale (optional);
- aranjarea finala in pagina a articolului (text si poze, optional).;
In partea de sus a print-screenului vedeti structura pe directoare a blogului meu: nume blog/an/luna/nume postare
 (identic cu numele albumului). In partea de jos vedeti exact directoarele/fisierele de care va vorbeam mai sus

4 comments:

Claudia spunea...

Mda, ar trebui sa scriu si eu ceva asemanator pentru wordpress si cu toate ca am avut niste bune practici in timp (culoare font negru, poze centrate, dimensiuni poze medii si mici) tot am ajuns sa trag concluzia ca se putea mult mai bine...
Chestia e ca platformele evolueaza si am senzatia ca in final doar un standard simplu e singurul care se potriveste la toate. Mai sunt pluginuri care pot suplini ce nu s-a facut in timp (gen atasare de featured image postarilor) insa totul e cu dus si intors: munca manuala e sigura, cea automata mai da rateuri (asa am "reusit" sa-mi dau ordinea comentariilor peste cap de exemplu).

Mihaela Diaconescu spunea...

Da. Daca reusesti sa mentii totul cat mai simplu e perfect. Si trebuie sa ramana si cat mai logic, as mai adauga. Problema si la mine si la Radu nu este doar in aspectul exterior cat si in "varza" interioara. Eu una, atunci cand mi-am facut blogul, nu m-am gandit ca voi ajunge sa scriu atat de mult pe el si sa se stranga atata material, astfel ca la momentul initial nu i-am gandit un schelet viabil. Nu mi-am pus intrebarea ce vreau sa scriu aici, ce va contine blogul etc. Am scris, am postat, s-au strans articole si acum cand mi-am pus problema cum sa il fac inteligibil (pentru ca pana si Em mi-a zis ca e greu sa gaseasca informatii pe blogurile noastre) m-am lovit de greutatea organizarii unui lucru dezordonat.

Claudia spunea...

Macar voi doi ati postat cumva strict legat de "plimbari" (munte & co), dar eu am postari de tot felul incat ma si mira cand mi se spune ca "am cautat postarea aia a ta cu X si am gasit-o" :)) Eu nici nu mai tin minte ce-am postat si nici organizarea nu-mi e la indemana. Sa le reiau pe toate e o munca colosala, insa mi-as dori sa ma apuc de ea intr-o zi...

Trebuie sa reinventez conceptul de blogging ca sa simt ca organizez ceva :D

Mihaela Diaconescu spunea...

Macar cu asta ma felicit intr-un fel. Doua bloguri separate, fiecare cu o alta tematica. Daca aveam toate postarile la gramada, acum cred ca ma luam cu mainile de cap.