miercuri, 4 decembrie 2013

Berlinul Muzeelor



Muzeele din Berlin ne-au ajutat sa supravietuim o iarna intreaga. Ele au functionat ca o masina a timpului, purtandu-ne in zilele reci si gri de iarna, prin regate disparute, prin tari aflate la jumatate de lume distanta, pe Drumul Matasii, printre creatiile unora din cei mai mari pictori ai lumii sau prin istoria tarii in care locuiam temporar. Nu sunt un mare amator de muzee, dar Berlinul m-a invatat sa apreciez un muzeu bun. In schimb am rabdare, si vizitele noastre se prelungeau ore intregi, descifrand in egala masura arta, tehnica sau istorie, si invatand germana.
Sa mongoleza. Cu siguranta, nu de aici a plecat fascinatia lui Radu pentru Mongolia,
dar in Dahlem a avut timp o iarna intreaga sa o aprofundeze.
Wikipedia (varianta in germana) contabilizeaza peste 175 de muzee si expozitii in Berlin. Varianta in engleza e ceva mai selectiva, si listeaza doar aproximativ 60 de obiective. In orice caz, oferta este nu numai numeroasa, ci si diversificata: de la clasicele muzee de arta, istorie, stiinte naturale, tehnica, pana la muzee insolite pentru currywurst, zahar, homosexuali, jocuri video, fotografie etc. Nu cred sa existe un subiect de interes pentru care sa nu se gaseasca muzeul corespunzator in Berlin. 
O simpla cautare pe Google Maps dupa "Museen Berlin" intoarce aceasta harta (aici sunt incluse insa si galerii de arta)
Ceea ce am apreciat insa in Berlin, este faptul ca muzeele nu sunt facute doar de dragul de a fi facute. Ele sunt si extrem de interesante (cel putin cele mari). Din cele 14-15 muzee mari pe care le-am vizitat, cred ca unul singur nu si-a justificat neaparat timpul. Banii nu se pun la socoteala, pentru ca noi am folosit un abonament anual ce acopera intrarile in aproximativ 19 muzee (mai mult sau mai putin) importante si care a costat 40 de euro (in prezent 50 de euro). Practic cu aceasta varianta puteai sa intri de cate ori doreai, sa stai oricat doreai, sa mergi de mai multe ori etc. Exista si in varianta 6 luni, pretul fiind la jumatate. Si pentru o sedere indelungata, chiar se merita, avand in vedere ca intrarea "standard" este 8 euro/persoana. Nu este nici scump, nici ieftin. Raportat la venituri si la puterea de cumparare de aici, este ieftin, dovada si faptul ca muzeele erau destul de aglomerate in weeekend, sau joi seara in intervalul 18-20, cand multe muzee aveau program prelungit. Voi da la finalul articolului mai multe informatii despre preturile de intrare si posibilitatile de a combina intrarile/de a folosi anumite oferte turistice.
ARTEM NON ODIT NISI IGNARUS/ Doar cel care nu cunoaste, poate dispretui arta.
Pana una alta, de departe cel mai interesant loc in care puteti ajunge atunci cand vine vorba despre muzeele din Berlin este Museumsinsel/Insula Muzeelor. Pe o suprafata de doar 1 kilometru patrat sunt regrupate 5 muzee, ridicate in 100 de ani (1830-1930), muzee ce acopera 6000 de ani de istorie universala. Ansamblul este deosebit nu doar pentru valoarea exponatelor prezentate, ci si pentru conceptia sa, el fiind gandit de la bun-inceput sa functioneze ca un spatiu expozitional, ca o insula de cultura daca vreti, si a fost recunoscut ca atare in 1999, cand a fost inclus in Patrimoniul Unesco.
O imagine aeriana a Insulei Muzeelor. Credits wikipedia
Am sa incep cu ultimul muzeu construit in acest complex, Pergamonmuseum/Muzeul Pergamon. Daca aveti timp pentru un singur muzeu si nu stiti ce sa alegeti, intrati in Pergamon! Muzeul nu este mare si este destul de aerisit, vizitarea durand aproximativ 4 ore, fiind impartit in 3 sectiuni: Antichitate, Arta Islamica si Orientul Mijlociu. In tot acest timp nu va trebui sa stati aplecati asupra unor monede vechi sau asupra unor bijuterii din fildes, ci veti admira cateva reconstructii la scara naturala precum:
  • Altarul din Pergamon (secolul 2 i.Chr), Asia Mica
  • Poarta din Millet, secolul 2 d.Hr.
  • Poarta zeitei Ishtar, Babilon, 575 i.Hr. Ishtar este o zeita babiloniana, ce intruchipeaza fertilitatea, dragostea, razboiul si sexul. Constructia a fost considerata una din cele 7 Minuni ale Lumii Antice, pana cand a fost inlocuita de Farul din Alexandria. In muzeu sunt reconstruite doar poarta mica, drumul procesional si sala tronului regelui Nabucondosor al II-lea. Poarta mare, a fost pur si simplu prea mare pentru a fi reconstruita in interiorul muzeului si se afla...in depozit
  • Fatada Mshatta- o parte din fatada palatului  Qasr Mshatta, unul din castelele imprastiate prin desetul iordanian (secolul 8, d.Hr).
  • Camera Aleppo - o camera folosita pentru primirea musafirilor, de un bancher din orasul Aleppo, Siria, ridicata in timpul perioadei otomane.
Aici, doar o macheta a Altarulului Pergamon. Reconstructia la scara (35,64 m per 33.4) nu incapea in poza
Poarta din Millet
Ishatar Tor
In topul meu personal, urmatorul muzeu de pe lista este Altes Museum/ Muzeul Vechi, datorita unui cumul de criterii precum aspectul exterior, a locatia, vechimea si unele din piesele expuse.Muzeul este cel mai vechi din complex, fiind definitivat in 1830, si reprezentand una din cele mai importante creatii ale lui  Karl Friedrich Schinkel. El a fost ridicat pentru a adaposti si a expune colectia de arta a familiei regale si se numea pe vremuri Königliches Museum/ Muzeul regal. Impesionante sunt in egala masura asezarea (langa Domul din Berlin, beneficiind de un spatiu verde generos care pune si mai bine in valoare cladirea construita in stil necolasic, dominata de fatada cu coloane ionice) cat si designul interior, centrat in jurul unei rotonde de 23 de metri inaltime, luminate natural, ce aminteste de Panteonul din Roma. In prezent, in muzeu sunt expuse colectii de arta romana, etrusca si greceasca
Der Betender Knabe, statuie  ce a facut  parte
din colectia personala a lui Frederic cel Mare
Continuand cu preferintele personale, aproape pe aceeasi treapta cu Altes Museum se gaseste si Bode-Museum. O amplasare deosebit de estetica, pe un colt de insula, muzeul fiind inconjurat de apa pe trei parti, un interior superb, cu o linie de interes delimitata de o cupola mare si una mica, unite printr-o sala in care este reconstruita o bazlica si din care se realizeaza accesul in salile principale de la parter. Muzeul prezinta tridimensional arta a 15 secole (secolele 3-18), pictura, sculptura si numismatica, acoperind curente precum: antichitatea tarzie, perioada bizantina, perioada gotica, Renasterea, Barocul, Clasicismul, atat in Germania si Olanda, cat si in sudul Europei (Italia, Franta) 
Interiorul muzeului
O sala plina de sculpturi renascentiste
Diana als Jaegerin/Diana as Huntress, Bernadion Caneti,
Roma, 1717/1720
Celelalte doua muzee din complex sunt Alte Nationalgalerie/ Vechea galerie Nationala si Neues Museum/Muzeul Nou. Paradoxul este ca numele muzeelor nu se potrivesc neaparat cu continutul. De exemplu in Alte Nationalgalerie sunt expuse picturi si sculpturi din perioada romantica, neoclasica si impresionista, iar in Neues Museum sunt prezentate printre altele colectii din preistoria Egiptului. Recunosc ca acest ultim popas nu m-a atras la fel de mult ca celelalte muzee, insa o plimbare prin el merita, macar pentru a vedea cum a fost reconstruit dupa ce a suferit pagube insemnate in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ramanand o ruina timp de aproape 60 de ani, cu cata migala constructorii au incercat sa pastreze aspectul initial, sa scoata la lumina mici franturi din istoria cladirii si sa restaureze acolo unde nu mai existau indicii.

Pentru a incheia cu arta, nu pot sa trec peste  Die Gemäldegalerie/Galeria Picturilor. 1500 de picturi ce acopera intervalul dintre inceputul secolului 13 si finalul secolului 18, arta franceza, engleza, italiana si olandeza si nume precum Rubens, Tizian, Botticelli, Caravagio, Vermeer, Rembrandt. Camerele sunt aerisite, exista cateva camere mari cu tablourile principale si mai multe incaperi mai mici, in care se detaliaza curentul/epoca respectiva. Insa alaturi de exponate, un rol la fel de important (cel putin pentru mine, ca public neavizat) l-a jucat ghidul audio. Daca trebuia doar sa intru si sa privesc tablouri m-as fi plictisit extrem de repede, insa ghidul audio spunea cate o poveste la fiecare tablou mai important, iti explica ce sa privesti si cum sa privesti, iti arata detalii si dedesubturi, si dintr-o data in fata nu mai aveai o simpla pictura, ci aveai "acea pictura". Prima vizita a fost si cea mai lunga si cea mai grea (pictura bizantina secolele 13-16). Apoi, lucrurile au inceput sa devina din ce in ce mai interesante, si beneficiind de abonamentul pe care il aveam, ne permiteam sa mergem, sa stam 2-3 ore, apoi sa revenim la o data ulterioara. Cum joi unele muzee din Berlin au program prelungit (pana la ora 20.00), ni se intampla sa mergem in intervalul 18-20. In felul acesta, in portii mici de cate doua ore am progresat, camera cu camera si am vazut intreaga expozitie. E foarte interesant de observat evolutia picturii de la icoanele schematice ale perioadei bizantine, in care profilul era singura resursa folosita pentrua a da profunzime creatiei, la picturile din Renastere, cand s-a produs o diversificare importanta a temelor. Apoi se adauga importanta scoala olandeza cu Rembrand in cap de lista, jocul cu umbrele si lumina, atentia la detalii, tablouri din ce in ce mai clare, diversificarea motivelor (portete, natura moarta, peisaje, scene zilnice). Faptul ca toate aceste curente sunt stranse sub acelasi acoperis iti permite sa faci comparatii si sa observi si sa analizezi evolutia.
The workshop of the Evangelist Luke/Die Werkstatt des Evangelisten Lukas (1648),
Karel Slabbert. Credits wikipedia
Un alt loc pe care vi-l recomand si nu vi-l recomand, in egala masura, este complexul/domeniul Dahlem. Acolo ne-am petrecut zilele lungi de iarna, calatorind virtual prin intreaga lume. Vi-l recomand pentru diversitatea sa, complexul reunind sub acelasi acoperis toate cele 6 continente, divizate in 3 muzee separate: Muzeul de Arta Asiatica/  Museum für Asiatische Kunst, Muzeul de Etnologie/ Ethnologisches Museum (acopera Asia, Africa si America) si Muzeul culturilor europene/ Museum Europäischer Kulturen. Va mai amintiti jocul acela cu harta si sticla? Cam asa eram noi sambata sau duminica dimineata, cand odata ajunsi in muzeu si inarmati cu ghidul audio, puteam alege orice destinatie din lumea asta. Era un fel de masina a timpului, ce te ducea 1000 de ani inapoi, oriunde pe glob doreai. Problema muzeul este dimenesiunea...imensa. O unica vizita este nu numai insuficienta, dar si bulversanta, pentru ca nu ajungi sa te "scufunzi" in nicio destinatie/epoca. Noua ne-a luat cam 8 vizite, cred, pana sa il parcurgem pe tot. Ne-au placut in mod deosebit colectiile dedicate islamului din Muzeul de Etnologie si intregul Muzeu de Arta Asiatica.
Detaliu tunica de ceremonie mongoleza
Ambarcatiuni tipice din Oceania
Despre Muzeul de Istorie/Deutsches Historiches Museum v-am mai povestit si cu alte ocazii. Si acesta este un muzeu mult prea vast pentru o singura vizita. Este primul muzeu in care am poposit cand am ajuns in Berlin, evident dorind sa cunoastem istoria orasului si a tarii in care tocmai ajunsesem. La prima vizita, in ciuda studiului nostru asiduu nu am ajuns decat pe la 1600, si au mai fost necesare inca doua vizite pentru a ajunge la final, deoarece, cu cat ne apropiem de perioada moderna si contemporana, cu atat expozitiile sunt mai detaliate.
Propaganda electorala de pe vremuri. Traducere: Mama, votul tau ne hotaraste viitorul. Lisa 1, social democrati
Fata de Muzeul de Istorie care are un format clasic, Muzeul DDR/Das DDR Museum (Muzeul dedicat fostei Germanii de Est) este pe de-o parte mult mai mic, dar si mult mai atragator/ a se citi interactiv. Prezentarea este hands-on, poti atinge orice, te poti juca cu orice, sunt o multime de spatii de explorat, sertare, dulapuri, camere, jocuri, simulari, totul gandit sa-l ajute pe tanarul ce nu a experimentat perioada comunista din centrul/estul Europei, sa capete niste repere. Am petrecut acolo, impreuna cu fratele meu, patru ore foarte interesante. Si desi cele mai multe informatii erau nu numai stiute, cat si experimentate pe pielea noastra, nu am putut sa nu facem comparatii, respectiv sa nu ne bucuram de abordarea practica propusa de acest muzeu, care este unul atipic pentru Berlin, deoarece este un muzeu privat (prin traditie, muzeele sunt "un bun" de stat in Germania).
Simbolurile DDR, regasite si in stema tarii.
Un alt muzeu din top 10 este Muzeul Tehnic/Deutsches Technikmuseum. L-am "ochit" din primele zile, deoarece pe acoperis este fixat...un avion. Mai precis un Douglas C-47 Skytrain, model care a fost folosit de Aliati pentru aprovizionarea orasului, in timpul Blocadei Berlinului. Aparitia exterioara este originala si muzeul are in spate o poveste si mai interesanta, fiind dezvoltat, partial, in spatiul unei foste gari abandonate. Fostele depouri adapostesc astazi doar expozitiile dedicate transportului feroviar si industriei chimice si farmaceutice, restul tematicilor fiind organizate in alte doua cladiri. Ce va pasioneaza? Industria de film, fotografia, industria muzicala, avioanele, navigatia, industria textila, automatizarile, telecomunucatiile, industria auto? Nimic din toate astea? Poate atunci va plac experimentele. Intr-una din aripile noi ale cladirii se afla centrul "Spectrum" care propune o (re)descoprire a legilor fizicii prin experimente simple dar interesante. Spatiul este 100% hands-on si adultii vor fi la fel de captivati ca si copii, de experimente si de descopririle facute prin intermediul acestora. Noi, cel putin, am fost.

Un alt muzeu mare, prin care doar m-am plimbat putin este Muzeul de istorie a naturii/ Museum für Naturkunde. Am fost acolo pentru o expozitie temporara, insa am profitat de ocazie pentru a arunca o privire si prin muzeu, pentru a ma "zgaia" cot la cot cu copii la scheletele de dinzoauri, la planetariumul integrat etc. Este in mod cert un loc interesant pentru adulti si copii, in egala masura.

Pe langa muzeele enumarate mai sus, mai exista inca multe, multe altele mai mici, focusate poate pe o anumita tema, muzee de nisa etc. La acestea se adauga numeroasele expozitii si/sau centre de documentare, despre unele dintre ele, amintind in articolele anterioare din seria dedicata Berlinului:
-> Memorialul Zidului de la Bernauer Strasse/Gedenkstätte Berliner Mauer;
-> Palatul lacrimilor/Tränenpalast;

Ceea ce este insa sigur: Berlinul are un important potential cultural si are multe de oferit la acest capitol, cultura fiind destul de ieftina in Berlin, asa cum puteti vedea si in Infobox.

Observatie: Fiecare muzeu ati observat ca este "legat" de un link ce va va conduce la un scurt filmulet de prezentare/un tur virtual al muzeului respectiv (in engleza).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Infobox


Pretul unui bilet de intrare in majoritatea muzeelor din Berlin este de aproximativ 8 euro (+/- 2 euro). Exceptie face Muzeul Pergamon si Neues Museum, unde intrarea costa 12 euro (online 11 euro).

Ghidul audio este de regula inclus in pretul de intrare, el fiind disponibil intotdeauna in germana si engleza si uneori (in muzeele foarte vizitate) si in alte limbi de circulatie internationala.

Pentru cei care stau mai mult timp in Berlin (saptamani/luni) si intentioneaza sa viziteze mai multe muzee, un card anual poate fi o idee buna. Exista si aici mai multe variante. Cea mai ieftina este 25 de euro, insa orele de intrare sunt oarecum restrictionate, apoi urmeaza varianta 50 de euro (poti intra oricand, in oricare muzeu din lista de 19 Muzee de Stat (Staatlichen Museen zu Berlin) din Berlin. Si varianta de 100 de euro care include si accesul nelimitat la expozitiile temporare gazduite in aceste muzee. Mai multe informatii gasiti aici (in engleza).

Pentru turisti oferta este in continuare variata:
Un card pentru 3 zile/Museum Pass, pentru 50 de Muzee din Berlin, costa 24 de euro. Lista muzeelor in care acesta este valabil este disponibila aici

Un card de o zi pentru cele 5 muzee din Museum Insel costa 18 euro.

Bineinteles toti elevii si studentii (in baza unui card ISIC sau a altor documente echivalente) au tarife preferentiale (reduceri de 40-50% de regula).

Pentru familii exista carduri separate si tarife avantajoase in functie de numarul de copii/numarul de adulti care ii insotesc.

4 comments:

Claudia spunea...

Un titlu clasic ar fi fost "Muzee din.. ", dar cu asa numar mare si densitatea e bine spus Berlinul muzeelor. Nu stiu daca as avea rabdarea voastra sau interesul pentru a colinda atatea muzee. Cert e ca mi-ar placea sa mi se intample asta candva, sa experimentez la mod idealistic (dar temporar) dependenta de muzee.

Mihaela Diaconescu spunea...

Dependenti de muzee n-am fi fost nici noi daca am fi avut un loc bun in care sa evadam pe timp de iarna. Dar asa, nevoia te invata. Insa, daca prima iarna a fost cum a fost, a doua iarna pare imposibila, pentru ca muzeele bune s-au "consumat" si atunci cand ai inceput meniul cu desertul, e greu sa continui cu altceva.

Claudia spunea...

Am inteles ca e si aici in Montreal un muzeu al artelor frumoase imens. Ma atrage, zau!, dar nu ma scoate din casa... cred ca atmosfera e de vina.

Mihaela Diaconescu spunea...

Pacat ca nu pot sa iti descriu cum e acum in Berlin...La 12 noaptea, umed, negru si bate ORKANUL. E un vant puternic, cu rafale ce ajung spre 100 km/h. Initial vroiam sa iesim afara, sa vedem cum e, dar ne-am clamat, caci se pare ca va tine si maine, ba chiar se va intensifica si pe la 12 va ajunge la apogeu. E clar ceva deosebit, mult mai intereant decat atmosfera gri din Berlin care ne facea sa ne infundam in muzee. Orkanul asta chiar e un bun motiv sa iesi din casa.