Ce face neamtul iarna? Pleaca in
tarile calde. Mallorca e printre destinatiile preferate, dar nici
Marocul nu e departe. Nu s-a prins prea mult din felul de a fi al
nemtilor de noi, dar gandirea noastra a avut ceva similar: dupa 30 de
zile de noiembrie- decembrie fara pic de soare, dupa ceva zapada si
frig, deja perspectiva caldurii devenea interesanta… Realitatea e
ca aveam niste zile de concediu, pe care le puteam investi in alte "n" ture la munte in Bucegi, Crai, Fagaras (ture ce nu s-ar fi desprins
prea mult din tiparul iesirilor de 2-3 zile din fiecare an) ori in a
"n"-a tura de schi in Austria, sau puteam sa le investim in
ceva memorabil, ceva ce sa ramana peste ani si nu sa se
amestece de-a valma cu iesirile "obisnuite". Asa ca alegem
Marocul. Avea toate ingredientele dorite: cald si uscat (ceea ce ne
permitea sa mergem acolo cu bicicletele), peisaje variate, un nou
continent, legaturi bune de avion. Din tura noastra de doua,
respectiv trei saptamani se vor naste o serie de postari, zic eu
interesante, mai ales ca avem de-a face cu o tara-punte intre Europa
si Africa "profunda".
Postarea de fata este dedicata
catorva generalitati despre Maroc, ce vor fi de folos pentru
jurnalele ulterioare si ce prind bine si in bagajul oricarui calator
ce se indreapta spre aceasta destinatie.
Tabloul
Mai tineti minte lectiile de la
geografie, cu tara noastra frumoasa si armonioasa ca un buchet de
flori, o treime munte, o treime dealuri si podis, o treime campie?
Daca aveati impresia ca alte tari nu pot fi la fel, mare greseala.
Marocul e chiar si mai interesant: munti de 4000 m (Atalasul Inalt),
cu cele mai inalt varf din Africa de Nord, zone bogate in vegetatie
in zona nordica (masivul Rif), dealuri impadurite contrastand cu
versantii sudici si arizi ai Atlasului, desert, o mare si un ocean.
Ce ti-ai putea dori mai mult?
De la pamantul rosu al Atlasului, la albastrul barcilor pescaresti din Essaoiure |
Literalmente, Marocul ofera un
peisaj variat, in care fiecare poate gasi ceva interesant. Si daca
totusi voi puneti mai mult pret pe orase, oameni sau istorie, nici
aici nu veti ramane dezamagiti: 3 orase imperiale: Rabat, Fes si
Marrakesh cu centrul vechi aproape neschimbat de 100 de ani, vechi
colonii spaniole in nordul tarii unde se traieste dupa ora Spaniei si
sa plateste in Euro (Ceuta si Melilla), orasele imprastiate in sudul
si estul tarii cu distante mari intre ele, sau urcate la 2000 m, 9
situri in Patrimoniu Unesco si un alt mod de a trai si de a vedea
lucrurile.
Médersa Ben-Youssef |
Tara este destul de mare, cam de
doua ori populatia si suprafata Romaniei, astfel incat cu autobuzul
sau pe bicicleta e nevoie de cateva saptamani bune pentru a bate tara
de la nord la sud si de la est la vest.
Iar daca vreti nu numai sa alergati
dintr-o parte in alta, ci si sa va rezervati cateva zile
activitatilor outdoor, atunci deja nu va mai ajunge concediul,
deoarece exista mai multe circuite de trekking interesante in Atlasul Inalt, drummurile principale sunt bine asfaltate si se preteaza bine
la cursiera, cu numeroase pasuri de + 2000 m imprastiate prin Atlas,
drumuri inalte si neasfaltate, perfecte penrtu MTB, catarare in chei
precum Todra Gorge, Dades Gorge sau zile intregi petrecute in desert,
afundandu-te in nemarginirea nisipurilor.
Istorie
Dune |
Prin Maroc au trecut de-a lungul
timpului romanii, arabii iar in timpuri mai recente francezii si
spaniolii, dinastiile urcand si coborand parca dupa acelasi tipar. O
dinastie se infiripa si domnea din siguranta unui oras imperial,
nemultumirile se acumulau pana cand un alt grup de luptatori se forma
in munti, coborau in campie, cucereau oras dupa oras, prelua puterea si infiintau o noua dintastie. Istoria se repeta ciclic, la fiecare
200-300 de ani si ii aduce la putere pe almoravizi, almohazi,
alaouiti.
Actualmente populatia locala este
formata majoritar din berberi, popor nomad, stabilit nu numai in
Maroc, ci si in Tunisia, Algeria etc. Numele le vine inca din vremea
romana, cand toti locuitorii din munti care nu au putut fi romanizati
au fost catalogati drept barbari. In prezent populatia berbera
reprezinta 60% din total, arabii inca 39% si restul natiunilor inca 1%. Chiar si actualul rege al Marocului se considerea berber si
acest fapt a alimentat un nou val de nationalism in tara, intretinut
cumva si de actualul monarh, oamenii fiind mandri de originea lor si
statul implementand diverse masuri pentru sustinerea identitatii
nationale ("reinvierea" limbii berbere prin predarea ei in scoala, infiintarea unor posturi TV, publicatii in Amazigh (dialectul berber) etc).
Economie
Principalele activitati economice
sunt turismul si serviciile conexe, mineritul, constructiile si
industria textila. Agricultura in zonele de campie se aseamana cu cea
din Romania, insa in zonele deluroase si montane, vorbim de o
agricultura de subsiztenta. Asezarile se dezvolta doar pe firul unei
vai, acolo unde exista o sursa permanenta de apa ce poate fi folosita
la irigatii, astfel incat dealurile sunt terasate si orice petic de
pamant este folosit la maxim. Datorita reliefului o productie de masa
e imposibila si plugul + cal/ vite sunt cam singurele moduri in care
poti pregati petice mici de pamant. Acest lucru este insa si o
garantie a faptului ca produsele sunt relativ "curate",
nemodificate genetic si cu un numar minim de fertilizatori,
antidaunatori etc.
Moneda: Dirham
Curs de schimb: 10 Dirham= aprox. 1 Euro
Moneda: Dirham
Curs de schimb: 10 Dirham= aprox. 1 Euro
Terase |
Recolta de portocale |
Oamenii si cultura locala
O majoritate covarsitoare a
marocanilor sunt musulmani, 99% si asta nu se vede doar in modul
oamenilor de a se imbraca, ori se aude in chemarea zilnica a
mueziunului la rugacine, ci se simte cumva in siguranta de pe
strazi. Nicaieri nu m-am simtit in nesiguranta, iar in medina din
Marrakesh, mai mult instinctele europene ma faceau sa tin portofelul
bine ascuns. In egala masura, marocaniii sunt constienti cumva de
importanta turismului la nivel individual, local sau national si te
vad, pe tine, turistul, un fel de portofel umblator, astfel incat vei
fi destul de agasat cu tot felul de oferte: cazare, mancare, ceai,
suveniruri, orice poate aduce un ban in plus familiei. Astfel ajungi
destul se suspicios cand esti abordat pe strada si e greu sa filtrezi
cand abordarea e doar din curiozitate, sau cand discutia va duce
catre o oferta comerciala. Greu, domne, greu.
Oamenii sunt insa cam la fel peste
tot, traditiile sunt inca foarte puternice si mi se pare foarte
interesant in orasele mari precum Marrkaeshul, cat de contrastanta
este medina cu orasul nou. Oamenii se imbraca diferit, ziua ticaie
diferit, lucrurile se vand si se cumpara altfel. Discrepanta pare
cumva si mai mare doar pentru ca cele doua lumi sunt despartite doar
de vechiul zid al medinei.
Festinul simturilor (ceai, bucatarie si hamam)
Am plecat de acasa cu o mare
curiozitate: ce gust are cus-cus-ul la mama lui acasa. Adevarul e ca
nu m-a dezamagit, dar intr-un sens mai larg, mai nimic din ce am
mancat in Maroc nu m-a dezamagit: masline proaspete sau
murate, lamai murate, mancare de pe marginea drumului mancata in
localuri dubioase, tajin, miel si mai pot scrie multe pe aceasta
tema. Ingredientele sunt in majoritatea cazurilor simple (radacionase
si carne), dar condimentele folosite fac diferenta si transforma o
banala mancare de morcovi in ceva de te lingi pe degete.
Tajine |
Un loc de cinste il ocupa banala
paine (khobz), un fel de lipie rotunda, care a consituit si pentru noi ca si
pentru majoritatea marocanilor baza mancarii. Pe post de lingura
acompaniind toate mancarurile cu sos, de dimineata, cu nelipsita
branza topita, sau printr-o pauza cu nutela, dar de foarte multe ori,
pur si simplu goala. Desi aparent e aceeasi paine, dupa ce am batut
putin Marocul de la est la vest am descoperit ca exista diferente.
Paine din faina alba sau integrala, paine mai dulce, cu gust ce
aminteste de cozonac sau mai sarata, cu seminte deasupra sau fara,
dar mereu geniala atunci cand o gaseai proaspata. Si nu era greu:
dimineata, pe la 10 era mereu paine proaspata, la fel si daca te
opreai sa mananci undeva iti incalzeau usor painicile, seara daca
trageai la cineva din nou aveai paine proaspata si din cauza asta,
iaca nu am slabit deloc toata tura noastra.
In aceeasi categorie a lucrurilor
simple si bune intra si ceaiul. Ceaiul ca bun-venit, ceaiul ca pauza,
ceaiul ca preludiu pentru o afacere, un mod de socializare si de a
face lucrurile tihnit.
Ceaiul, nelipsit de pe masa |
Ceva ce a ramas inca pe lista “de
incercat” a fost hamam-ul si asta din cauza ca nu am avut dupa noi
cele necesare: papuci, 1 prosop de fiecare si cele necesare
frecusului. In stilul nostru minimalist de a calatori, am omis total
acest aspect, asa ca am amanat hamamul pentru o vizita ulterioara.
Cateva cuvinte despre limba
Mai jos voi asterne o lista cu
cativa termeni locali pe care ii voi folosi in jurnalele mele si care
merita probabil o explicatie:
Kashbah- cetate-fortareata, fort,
Medina - centrul vechi al unui oras
Medersa - scoala religioasa in care se preda Coranul si limba araba
Riad- casa traditionala rectangulara, cu curte interioara si camere aranjate pe mai multe nivele. Multe au fost renovate si sunt acum pesiuni, hostel-uri sau hoteluri.
Souq- sector din piata specializat in comertul cu un anumit tip de produse: souq de carne, souq de covoare etc
Tajine- mancare de legume, gatita la foc mic intr-un vas traditional de pamant, cu capac tuguiat (numit tot tajin)
Tajine- mancare de legume, gatita la foc mic intr-un vas traditional de pamant, cu capac tuguiat (numit tot tajin)
Foto by Radu
2 comments:
Sa inteleg ca aceasta e intro-ul pentru jurnale? :)
Da. Jurnalele se vor posta in ritmul in care alege Radu pozele,
Trimiteți un comentariu