miercuri, 14 septembrie 2016

India-Pe valea Sutlejului (Z5)

Prima jumatate de zi decurge fara incidente. Drumul merge lin, cu mici urcari si coborari, cu asfalt bun, pe un versant cu orientare nordica (deci la umbra), cu raul involburat zvarcolindu-se in vale si cu peisaje frumoase in fata si in spate. Valea se inchide si se deschide in functie de meandrele croite de apa in versantii abrupti de granit. Forta raului care si-a sapat drum prin stanca neagra si dura razbate cumva pana la noi.
Cam asa e sapat drumul in peretele de granit


Ne oprim des pentru poze, astfel ca la ora pranzului abia lasasem sub roti 40 de kilometri. Mancam la o dhaba (mancarea e din ce in ce mai basic, localurile mai mici si mai intunecoase), cumpar legume pentru masa de seara si pornim mai departe.

Gasim de toate pe marginea drumului. De la conuri gigant, la maimute
Dhaba de azi
Masa de pranz
Curand insa dumul se strica si devine un drum prafuit, rupt, pe care toata lumea starneste nori de praf. Ne albim din cap pana in picioare si inaintarea devine o chestie de nervi intinsi (cel putin pentru mine). Este de departe cel mai prost drum pe care am mers pana acum.

Suntem intr-un canion ingust, drumul trecand cand pe un versant, cand pe altul si desi orele trec agonizant de incet, nu se intrevede nici un loc de cort si nici o cazare. Doar muncitori lucrand la drum, altii la statiile pentru producerea energiei electrice si cazarmi pentru soldati (zona de granita, disputata intre India si China, fiecare si-o apara si face parada de forte in felul sau).


Pe la 18.20 gasim un loc plat, pe un promotoriu, fix dupa un pod. E relativ curat si are apa pentru spalat. In schimb mancarea de fasole verde esueaza pentru ca si dupa 1h de fiert si jumatate de butelie, fasolea tot partial nefiarta era. La fel am patit si ieri cu dovleceii si deja ma dau batuta la capitolul gatit pentru ca nu mai am chef sa incerc cu alte legume gen conopida, vinete etc. Nu inteleg daca de vina este altitudinea (desi nu suntem decat pe la 1600 aici) sau altceva.
Locul de cort nu foarte romantic din seara asta


Foto by Radu

2 comments:

Claudia spunea...

In sfarsit, o poza cu-o maimuta :D

Mihaela Diaconescu spunea...

Singura de altfel pentru ca apoi am urcat prea sus, pana au ramas pana si copacii in urma :)