marți, 31 octombrie 2017

Brumarel de Brasov 2017

Marti 3 octombrie- Valea cu Apa si o urcare in Saua Tampei

Ziua e din ce in ce mai scurta si mia de seara e doar o amintire a verii. Acum, si de plec la 5 de la munca, tot nu strang mai mult de 750 m diferenta de nivel pozitiva, calculata generos de Strava. E timp fie pentru o urcare pe Valea cu Apa si o coborare in Saua Tampei, fie pentru o urcare pe Drumul Vechi si o coborare la limita luminii pe Stejeris. Ma descurajez singura uitandu-ma pe jurnalul lui Noiembrie 2016: alergare, sala, trainer. Asta ma asteapta. Mi-am facut 7card, macar sa am o motivatie sa ma duc la sala. Apusul de azi e totusi frumos si padurea inca nu a ajuns la apogeu. 2-3 weekenduri cu vreme buna macar de-ar mai fi!

Date: aici
Uite, cam asa: cald jos, toamna la mijloc si un puf de zapada pe creste, pentru contrast
Miercuri 4 octombrie - Earn your Risotto

Radu gateste la Andrei si Claudia un risotto. Imi ploua in gura, dar cantarul nu minte. Zice negru pe alb ca m-am ingrasat si trebuie sa slabesc. Ca sa mananc risotto fara procese de constiinta, solutia e una singura: bag o alergare inainte. Cu alte cuvinte, sar Tampa si daca imi iau bine avant, poate intru direct pe geam :). Imi iau si frontala cu mine, caci stiu ca o sa ma prinda noaptea. Iar in rucsac inghesui pufoaica si un borcan de pesto. E bun ca antrenament. Pentru ca sunt oricum consolata ca o sa dau coborarea la frontala, imi permit arogante si urc pe Treptele lui Gabony, un traseu pe care nu am mai ajuns din primavara. Ajung la Telecabina fix cat sa imi pornesc frontala si apoi cu inima stransa plec spre Saua Tampei si La Iepure. Nu se simte deloc natural alergatul asta nocturn si solitar, in conul de lumina al frontalei, cu vizibilitate redusa si frici personale, dar ies pana la urma in forestier si de acolo pe poteca lata, in Racadau.

Date: aici

Duminica 8 octombrie-Cand in final se opreste ploaia (forestier Noua)

In Brasov ploua de vineri. Zile de toamna, inmuiate in valuri de ploaie. Ieri a fost MPCul si am ajuns la premiere si la o sueta cu Viorela, Raluca, Monica si Stefan. Samabata noaptea inca ploua, duminica la 11 a fost o scurta pauza, nu mai bine cat sa isi stranga ploaia puterile si sa mai scuture un ultim nor. Ma refugiez in Decathlon, toc niste bani si sper sa se termine cu ploaia. Am la mine echipamentul  complet de alergare si ma indrept spre forestierul din Noua, care ar trebui sa fie uscat in ciuda deluviului abatut peste Romania. Am dreptate. Mai intai fara chef, dar impinsa de la spate de ploaia care s-a oprit, iau la picior primii 2-3 kilometri. Usor, usor imi intru in ritm, ochii descopera ceea ce mintea deja intuia. Ploile au schimbat culorile. Au adus toamna jos si iarna la peste 1400 de metri. Piatra Mare se vede alba de la un punct in colo. Ma gandesc ca ar fi interesant de dat o tura pe la zapada, dar doar o tura. Apoi putem sa revenim la toamna. Zeci de ganduri mi se vantura prin minte, pentru toamna si iarna ce ne stau in fata, dar cumva constantele sunt aceleasi: sala, alergare, Zwift, schi de tura.

Date: aici



Marti 10 octombrie- Prin oras (alergare)

Pentru azi aveam un plan mare, dovada ca memoria mea e scurta si nu tine mai mult de o saptamana. O alergare lunguta, cu plecare la 18.05 de acasa, prins urcarea pe Serpentine pe lumina si apoi o coborare lunga via Saua Tampei,  Poiana Stechil- Bancuta-Valea cu Apa-Solomon. Nu a fost sa fie. Cel putin, nu azi. Asa ca ma multumesc cu o alergare prin oras si amanam planul pentru maine.

Date: aici

Miercuri 11 octombrie- Kettlebell

Astazi chiar plec la 18.05 de acasa, dar nu merg picioarele. Ma misc greoi, am senzatia chiar ca abia ma tarasc si gandul unei alergari lungi ma ingrozeste. Asa ca decid sa imi ascult corpul si sa fac altceva cu seara de azi. Kettlebell.

Date: aici

Joi 12 octombrie- In sfarsit imi iese planul cu alergarea lunga

Dupa principiul ca a treia incercare e cu noroc, azi chiar se aliniaza astrele. Plec de acasa la timp, picioarele merg, urc in Saua Tampei si prind chiar o mare parte din urcarea spre Poiana Stechil pe crepuscul. Totusi, cu toti ochii mari pe care ii fac nu e rost sa razbesc pana in poiana fara frontala. O aprind pe ultimele 5 minute si de acolo urmeaza o lunga coborare spre Bancuta si forestierul de pe Valea cu Apa. Frontala ma incurca maxim cu campul vizual limitat, asa ca nu imi permit coborari prea tehnice. Cum am stat mereu bine cu vederea si nu merg mai deloc pe ghicite, faptul ca acum trebuie sa ma descurc cu 30 m vizibilitate ma incurca maxim. Asa ca un forestier pe care poti da drumul la picioare e alegerea perfecta. Daca nu s-ar simti ciudat, cum alerg eu singura pe coclauri... Cand intru inapoi pe asfalt s-au strans deja 12 kilometri si mai am inca 5 pana acasa. Incep sa ma intreb daca o sa ma tina picioarele, dar ma ajuta faptul ca totul e intr-o usoara coborare si bag kilometru dupa kilometru pe strazile din Schei. Cand trag linie la final pot sa spun ca alergarea de astazi a intrat chiar bine si 17 kilometri pentru un inceput de sezon de alergat, imi gadila putin orgoliul personal. La mine e pe invers...cand alergatorii se gandesc la o perioada mai lejera, cu cross-training etc, la mine alergarea revine in prim-plan, astfel incat, daca nu ma accidentez peste iarna, primavara e varful meu de forma in ale alergarii. Asa-s eu, sucita!

Date: aici

Duminica 15 octombrie- MTB si frunze galbene pe langa Azuga

Oktosommer, sau vara de octombrie e in plina desfasurare. Temperaturi placute (15-20 de grade), soare din belsug, fara pic de ploaie, numai bine sa usuce potecile si drumurile si sa mai prelungeasca putin sezonul de MTB. De data asta ne acompaniaza Cindy si Nico si reusim sa ne invartim o zi intreaga pe traseele din zona Azuga.  Ziua asta de duminica pare pur si simplu una din acele putine zile perfecte de toamna, cand culorile sunt la apogeu, aerul nu strange, muntii au deja primul puf de zapada pe ei si contrasteaza cu auriul de la poale, iar atomsfera curata face sa ai o vizibilitate de zile mari

Traseu: Predeal- Clabucetul Taurului- Azuga- Susai- Azuga- Poiana Stanei din Pietricica- Susai-Cioplea- Predeal

Date: aici
Pregatiti de asaltul partiei Cocosul...prin invaluire
Primele vederi spre Bucgei
Pe Clabucetul Taurului

Pe PA spre Azuga
Spre Telgonodola

Coborarea care a salvat ziua: Telegondola Azuga-DN1 (TA)

Luni 16 octombrie- Tampa, Serpentine, alergare

Intreaga saptamana se anunta cu vreme impecabila. E saptamana aceea perfecta de luat concediu si plecat hai-hui cu bicicletele, prin munti mici si impaduriti, gen Apuseni. Doar ca anul asta nu am fost pe faza, ne-am luat deja concediu pentru Maroc (da, stiu, again Maroc, dar de data asta vor fi locuri noi si bikepacking), asa ca nu ne mai ramane decat sa stoarcem cat de mult putem din sfarsitul de zi si sa ne facem veacul prin padurile de pe langa Brasov. La vremea asta toate padurile sunt frumoase si nu prididesti sa te miri de culori, lumina, trasa croita prin covorul de frunze etc. Cum in weekend a fost bicicleta, in prima zi a saptamanii merge o alergare. Sa vedem daca duc picioarele. In mod nesperat au dus. Toate Serpentinele de jos pana sus. Ajung chiar cu ultima geana de lumina in Saua Tampei si cobor la frontala pe Drumul Cavalerilor. Tura asta a fost chiar digerabila sub aspectul intunerci/ solitudine. Cred ca o sa o mai repet.

Date: aici

Marti 17 octombrie- Stejeris

Petrecerea continua cu 2 zile pe MTB. Cand vine iarna, te bucuri chiar si pentru o banala tura pe Stejeris.

Date: aici


A luat foc padurea

Miercuri 18 octombrie- Valea cu Apa-Saua Tampei-Iepure

Cum pentru o ora si jumatate de lumina nu stiu decat 2 variante (Stejeris si Valea cu Apa), nu imi ramane altceva decat sa le ciclez, una intr-o zi, cealalta in cea de-a doua zi. Daca ieri a fost Stejeris, azi a fost Saua Tampei. Covorul de frunze mascheaza radacinile si obstacolele. Asa ca nu imi ramane decat sa las bicicleta sa curga si sa ma bazez ca o sa treaca peste eventualele capcane. Evident, faptul ca stiu poteca ma ajuta mult. Nu imi iese nimic nou, dar nici nu incerc, caci ma alearga noaptea din spate. Pe ce imi iese insa am impresia ca am flow. E doar o impresie caci in realitate Strava spune ca nu am facut mare branza.

Date: aici

Marti 24 octombrie- 7Card, Grand Fitness, clasele de Crossfit si 6Pack

Ploua, ploua, ploua, vreme de betie si de mers la sala. Iarna e anotimpul in care imi readuc aminte ca mai am si alti muschi decat cei de la picioare si ca de-as gasi o stare de echilibru si intre partea superioara a corpului (neglijata crunt 6 luni pe an) si partea inferioara (mereu in actiune), tare bine ar mai fi. Asa ca izbuncesc in mersul la sala. Cu 2 clase din prima, ca doar sunt antrenata dupa o vara intreaga. Concluzia? 3 zile garantate de febra musculara, in care nici sa rad nu pot, nici sa imi suflu nasul ori sa ma ridic din pat fara tot felul de scheme interesante.

Date: Crossfit & 6Pack

Joi 26 octombrie- Night city run

Doar cand alergi cu o febra musculara crunta la muschii abdominali iti dai seama cat de important e intregul core pentru orice activitate pe care o desfasori. Picioarele ar merge, zau, daca nu as resimti fiecare pas alergator in muschii in care am cea mai crunta febra musculara din ultimele 11-12 luni. Dupa primul kilometru imi vine sa ma intorc, convinsa ca nu o sa fac mare branza, si mai bine stau acasa, imi ling ranile si ma vait ca m-am ingrasat. Dar strang din dinti si imi zic ca o iau incet, cat de incet e confortabil, 8-9 kilometri la ora, sunt buni oricum. Mai buni decat nimic. Trebuie sa consumam Risotto de ieri de la Dani si Lilly. Pana la urma incep sa se lege lucrurille si eu imi las picioarele sa alerge singure pe strazile pustii ale Scheilor, in timp ce ochii cauta detalii interesante ale caselor inghesuite una in alta. Mai am putin pana la Solomon si incep deja sa ma gandesc cu groaza la coborarea care o sa ma zdruncine si mai rau. Dupa cateva sute de metri constat ca totusi nu e chiar asa de rau si ies pana la urma 11 kilometri buni, cu un negativ split caci toata distanta Solomon-Strada Lunga e intr-o coborare usoara, care iti permite sa tii medii de peste 11 km/h, aproape fara efort. Picioarele sunt parca trase de o ata invizibila si corpul si mintea le urmeaza ascultatoare. Am mereu o placere personala sa trec prin Piata Sfatului si apoi pe stradutele de legatura spre Michel Weiss si sa ma bucur ca un vis din trecut a devenit realitate. Acum chiar alerg seara de seara daca vreau, prin orasul de sub Tampa.

Date si track: aici

Luni 30 octombrie- 7Card, Grand Fitness, clasa de Bosu transformata in HIIT

Clasa asta chiar mi-a placut. Super multa energie pozitiva si o tipa care arata chiar bine. Pentru ca ne-a intins pana la 20.15 si pentru ca inca simt febra musculara de la abdomen, am sarit peste TRX.

Date: aici

Marti  31 octombrie- Zwift Group Workout: 16min Anaerobic 30/30s

So, the season of the fall begins...
When you renew your Zwift membership :).

De cand ne-am mutat in Brasov, traim de fapt in 2 anotimpuri: anotimpul cald, care se simte ca o vacanta continua, cu un climax in zilele lungi de vara, cand te rogi parca sa ploua o zi ca sa ai motiv sa mai stai si tu acasa si sa mai dai cu o carpa de praf  si sezonul rece in care avem timp suficient pentru citit, gatit, socializat, ceai cald si scris pe blog. Tranzitia in sensul cald-rece e insa extrem de dificila, corpul nu e adaptat la frig, si psihicul nu s-a acomodat inca cu orele lungi de intuneric.

Momentul in care stii ca pentru 4-5 luni nu mai exista cale de intoarcere, e atunci cand urci bicicleta pe trainer si iti reinnoiesti abonamentul la Zwift.

Sezonul asta a venit cu surprize bune pe Zwift. Mult mai multe evenimente si un nou concept- Group workouts. Am incercat azi unul, foart fain, 16  intervale de 30 sec in anaerob, cu 30 secunde pauza. 

Date: aici 

2 comments:

Claudia spunea...

Îmi place jurnalul tău de „bun venit, toamnă-iarnă, dar cară-te mai repede că de nu fac mușchi și te zbor!”.
Și mi-ai și adus aminte de exercițiile mele de fitness abandonate... azi am șters niște geamuri și mă resimt :((

Mihaela Diaconescu spunea...

Au inceput si pe Strava sa reapara workout-urile (gen Insanity etc), semn clar ca vine iarna :).