miercuri, 31 octombrie 2018

Brumarel de Brasov 2018


Pe cand stateam in Bucuresti, octombrie era o luna ca oricare alta. Aveai turele de weekend cu frigul diminetii urmat de cer senin, aveai rutina din timpul saptamanii. Nimic nu zdruncina ordinea lucrurilor. In Brasov insa, octombrie si martie sunt doua luni de cotitura, caci ele sunt granita dintre anotimpuri. Daca martie e o luna a bucuriei si a iesitului din barlog, octombrie este fix opusul ei. Parca nici nu poti savura cu toata inima spectacolul naturii cu frunze galbene, seri caldute si cer senin, caci simti cum spectrul iernii se instaleaza in suflet si in activitati. Nu iti scapa niciunul din micile semne: covorul de frunze care se adanceste, trandafirii ce mor rand pe rand, primele nopti (inca sporadice) cu temperaturi sub 0 grade, primele zile cenusii, prima repornire a centralei. Cu fiecare din aceste mici semne si gesturi iarna e mai aproape. Si stiu deja (si sunt consolata) ca anul nostru, la Brasov, are doua anotimpuri: o vara de 6 luni si o iarna de durata egala. Cele doua ierni bifate imi arata ca nu suntem copii verii si ca vom supravietui iarna de iarna...Doar ca uneori asta se poate doar cu evadari regulate in tarile calde. 

Octombrie e o luna in care trebuie sa fac pace cu mine, sa uit de MTB si sa ma entuziasmez la gandul pedalelor date pe zwift. Sa ma duc constiincioasa la sala. Si sa fac lucruri noi pentru mine. Sa invat lucruri noi, sa citesc mai mult, sa fac ordine in ganduri si intentii. Sa creez o consistenta alternativa, la fel cum timpul petrecut afara, pe doua roti, e o constanta a verii.

2 Octombrie- Cross Training si Indoor rowing

In virtutea gandurilor de mai sus, incep luna in forta cu un antrenament de cross training la sala care a cuprins exercitii cu greutati, coarda si niste aruncari de minge medicinala care in mainile mele ca niste spaghete parea sa aiba 10 kg si nu 5.

Date: aici

3 octombrie Putreda si Stejeris, vine iarna

Ultimile ore suplimentare, ultima mie de seara. Frunzele galbene nu au ajuns inca la apogeu. 

Date:aici

11 octombrie- City run Catania

Pentru cateva zile am schimbat decorul muntilor de acasa cu cel al Mediteranei si daca nu ar fi fost vremea asta de vis acasa, pe cuvant ca as fi plecat in Sicilia cu inima impacata. Ploile ne zadarniceste planurile de bicicleta si ramanem la cea mai simpla activitate posibila: alergarea. Oricat de mult timp petrec in sa, apreciez in continuare alergarea pentru simplitatea sa. O pereche de incaltari si un loc nou de explorat sunt suficiente. Astazi Catania. Stiam centrul vechi din vizita anterioara in Sicilia, insa ma bucuram ca acum il voi parcurge in orele acelea liniatite de final de zi, cand orasul e inca somnoros.

Cazarea noastra a fost intr-o casa veche ale carei ferestre mari dadeau fix spre piata centrala a orasului. Ceea ce a insemnat ca la ora 5 dimineata, in ciuda antifoanelor din urechi conversatiile vanzatorilor care incepeau sa isi pregatesca tarabele au razbatut prin fereatrele mari pana la mine si la 5.30 deja ii scriam lui Radu care dormea in camera de alaturi ca sunt gata de alergat.

Ora 7 ma gaseste facandu-mi incalzirea pe o terasa ce imi aduce aminte de Maroc si apoi izbucnim impreuna pe stradutele inca libere. Am invatat de mult ca un oras turistic se vede mult mai bine dimineata. Micul dejun cu rosii, ricota si struguri proaspeti, la care am asortat o paine calda facuta pe vatra si vanduta invelita in hartie (alta reminescenta a Marocului) au definitivat dimineata. Daca ar fi intrat si cafeaua in schema ar fi fost si mai bine.

12 octombrie Marzamemi Run swim run

Am schimbat coltul insulei si am coborat spre sud est in cautarea oraselor baroce si a plajelor pustii. Acum ne facem veacul pe langa un orasel neinteresant din Sicilia - Pachino si ne animam zilele cu cate o alergare, cand ne lasa ploaia. In ciuda insiatentelor noastre de a prinde rasaritul, daca nu a plouat, a fost cel putin noros. Asa ca degeaba ma bucuram de o ora decenta de sculare, daca soarele a cam fost mereu scump la vedere. Cum diferentele dintre temperaturile nocturne si diurne erau minime (4-5 grade) si umiditatea era destul de mare, am regretat dupa primii 3km lipsa costumului de baie din doua piese, caci tare as fi renuntat la tricoul sintetic si as fi alergat doar in sutien. Pasii ne poarta pe malul marii, urmand un drum secundar, asfaltat dar pustiu spre un fost sat de pescari transformat in mica statiune ce in sezon aparent zumzaie de turisti- Marzamemi. Acum turistii plecasera (sezonul se cam termina la finalul lui septembrie) si am gasit un oras inca somnoros, cu un centru vechi plin de mici case pesacresti, transformate acum in terase sic si ascunse printre colturi sau prin mici piatete. Ne place mirousul de mare, ne plac starzile ce ne apartin in acest inceput de zi si descoperim la final si plaja, ce a fost redata cearsafului. 0 sezlongorui. Doar nisip si niste alge aciforme. Si o apa calda care indemna la scaldat. Dupa ce ne racorim bine pornim pe drumul de intoarcere pentru o noua sesiune de sauna in miscare.

Date: aici







13 octombrie- Portopallo de Cap Pasero

Astazi am reusit abia pe seara sa strecuram o alergare, printre ploi, teatre antice si stradutele inguste ale Siracusei. Pornim spre sud, spre un cap cu far si valuri haotice. Marea este agitata, cu valuri mari si spumoase si in zona capului ele se sparg intresant. In loc sa mearga spre mal, ele au o traiectorie diagonala, se unesc stranga- dreapta formand o coama de val, ce se prabuseste in ea insasi. Astazi ma cam.alearga Radu si pe fondul unui final in coborare iese un negativ split de toata frumusetea.

Date: aici

15 octombrie Marzamemi. Run buy bread drink coffee rub back home

Ultima alergare a concediului din Sicilia. S-au oprit ploile si ar fi fost fara indoiala fain sa exploram un loc nou, o plaja noua etc, dar astazi timpul e scurt, asa ca pornim din nou spre Marzamemi. La intoarcere gasim o brutarie -patiserie deschisa si ne oprim pentru o cafea, o prajitura si o paine proaspata. Imi vor lipsi pastele proaspete, dulciurile si mai ales timpul pentru cafeaua de zi cu zi.

Date: aici

18 octombrie- Tampa Morning Glory cu Claudia si Lili

Rasaritul asta de final de mijloc de toamna, confortabila ora 7 si temperaturile placute de afara inspira....Asa ca ne facem de drum pe Tampa. La o cafea, o prajitura, o sueta, un inceput de zi in natura.

Date: aici

 

18 octombrie- Tabata GF

S-a lasat cu o febra muscalara de 3 zile si 3 nopti :) .

Date: aici

Sambata 20 octombrie Chaising the sun

Daca pe la inceputul lunii cochetam cu ideea sa particip la Festival Montan Sacele, intre timp m-am hotarat ca sezonul de concursuri e terminat pe anul asta, asa ca m-am setat pe o sculare tarzie si o tura de placere. Desi urcarile au fost exclusiv pe forestiere s-au strans totusi destul de multi metri diferenta de nivel, ultimile frunze galbene  si am ajuns la final de zi cu o pofta nebuna de...pizza

Date: aici

Duminica 21 octombrie Bratocea si Muntele Rosu

O tura de cursiera pe DN1A. Teoretic in companie masculina, practic mai mult eu cu mine insami caci am plecat mereu inaintea bietilor, ca sa castig putin timp.

Date: aici

Joi 25 octombrie- Emozia cafe

Orice sosire la Bucuresti e un maraton, de la scularea la 4.15 ca sa prind trenul potrivit, la intalnirile si interactiunile umane de la munca si pana la timpul liber impartit intre familie, prieteni si lucruri de rezolvat.  In Sicilia am reusit sa ma scol in cateva zile de dimineata si mi-ar face placere sa pastrez acest obicei. Asa ca am grija sa imi programez intalniri cu Vio, care e matinala oricum si ma poate ajuta sa ma mobilizez si eu inainte de 8. Astazi avem pe lista o cafea matinala si o sueta, la Emozia cafe . Metroul e inca liber, racoarea diminetii ne mana inauntru si atmosfera placuta si cafeaua excelenta ne face sa pregetam 45 de minute. Cititi recenziile de pe google maps si faceti-le si voi o vizita. O sa va placa.

Vineri 26 octombrie Bazin si TRX cu Vio la WorldClass

Vio propune TRX, eu supralicitez cu un bazin matinal, inainte de clasa de TRX si uite asa ne motivam una pe alta si ora 5.59 ne gaseste in Militari. 10 minute mai tarziu numar bazine si in mod suprinzator nu suntem singure. 50 de minute mai tarziu transpiram la clasa Cristinei si uite asa a iesit un inceput de zi de notat in calendar, numai bun sa incheie maratonul de la Bucuresti de luna asta.

Duminica 28 octombrie. O zi de vara intr-o zi scurta de iarna

Marti 30 octombrie Dimineti cu 10 grade- Sfantu

Oktosommerul e la apogeu si asta e suficient de motivant cat sa ma faca sa ma scol inainte de 6, sa ma urc pe bicicleta si sa bag o tura de 60 kilometri pe bucla clasica spre Sfantu Gheorghe. Fara indoiala e greu cu motivatia, motorasele merg greu dimineata si rasaritul, desi e frumos, nu tine loc de combustibil. Insa vine si momentul acela cand se instaleaza starea de bine (pe bucata valurita intre Sfantu Gheorghe si Araci), cand uiti ca trebuie sa incepi munca la o ora anume etc. Cand ramane doar naturaletea pedalatului. Simplitatea unei miscari familiare si care te reprezinta. Fara indoiala e drum lung pana aici, dar e un deziderat fain in orice activitate pe care o incepi.

Date: aici

Miercuri 31 octombrie-Cand lumina iti da un sut afara, pana in Poiana. De acolo stiu sa ma intorc singura

Fara indoiala, pentru lipsa mea de antrenament in sculat matinal, doua zile de sculat la ora 6 nu sunt deloc simple si daca in prima am reusit sa ma motivez pentru o tura decenta, azi aproape ca renunt. Clar nu am inca mindsetul potrivit, dar incerc sa fur meserie de la Vio. Cica sa-l uit pe "I can't" si sa il inlocuiesc cu "I don't". Oricum azi sunt doar comoda si initial ma multumesc cu o invarteala browniana prin casa. Pana la urma insa, cumva frustrata de faptul ca am reusit sa ma scol devreme, e frumos afara si eu nu fac nimic, arunc hainele pe mine, iau cursiera si fac o urcare pana in Poiana. Urc la tricou si racoarea diminetii se simte placut pe piele. Coborarea merge si ea si din nou, savurez sentimentul de bine pe care ti-l dau cateva ore petrecute afara. Sunt dependenta de afara, fara indoiala. Si ar trebui ca de la anul sa stau chiar mai mult afara. Cred ca pot sa si lucrez de afara/ din locuri neconventionale.

Date: aici