miercuri, 10 aprilie 2013

Hochvernagtspitze si alte ture in jurul cabanei Vernagthütte



Ziua 4, luni 1 aprilie 2013

Traseu: Rofen - Cabana Vernagthütte (2755 m), 2h45

Zilele petrecute la cabana Hochjochhospiz nu au facut decat sa ne « intarate ». In plus cu o zi inainte, cand a fost vreme proasta afara, am stat si am studiat cartea cu trasee pe toate partile si am pus ochii de doua varfuri de dificultate medie care se puteau face pornind de la o alta cabana din zona (Vernagthütte).
Avem de unde alege, zau asa!
Practic puteam sa ajungem la cabana direct peste munte (urcand din nou pe traseul spre varful Mittlere Guslarspitze dar oprindu-ne in saua dinaintea varfului si coborand de acolo direct la cabana). Insa nu doream nici sa repetam traseul si in plus, vroiam sa ajungem la masina pentru a ne reconfigura bagajele (pe care vroiam sa le ajustam la conditiile din teren, scopul ultim fiind de a ne usura rucsacii).

Asa ca dupa reconfigurarea de la masina, revenim pe acelasi drum forestier pe care am urcat si in primele zile dar ne oprim in dreptul statiei de funicular de realizeaza aprovizionarea cabanei la care vom merge. In fata ne sta un prag de 200-300 m ce pe caldura de afara, pare o incercare redutabila. Vremea s-a indreptat, soarele straluceste si noi speram la zile bune pentru a ne duce la indeplinire planurile. In plus acum si muntele s-a golit caci odata cu terminarea vacantei de Pasti, multi coboara inapoi la oras. Dupa ce la inceputul pantei am bagat mare parte din haine in rucsac, pe la mijloc ma descopera vantul si ma obliga sa ma imbrac…

Cand dovedim panta, deja vizibbilitatea se redusese considerabil si zapada era maturata de colo-colo. Din fericire sunt cu Radu si in 90% din cazuri el stie drumul cel bun chiar daca nu a fost niciodata pe acolo. 
Pe platou
Sub noi e valea cu duce la cabana
In ciuda ideii mele de a urma stalpii funicularului, Radu ma trage la vale si regasim cativa stalpi numai buni sa ne arate ca suntem pe poteca. Urmeaza un lung traverseu din nou echipat cu lanturi. 
Partea delicata a potecii
Potecile astea de acces la refugiu cer mai multa concentrare decat traseele spre diverse varfuri, zau asa ! Daca as avea un ham pe mine si un anou l-as folosi macar de moral :). Cand se termina lanturile poteca devine placuta si ne coboara in fundul vaii protejandu-ne de vant. 

Ultima urcarea la cabana (200-250 m diferenta de nivel) imi pare chinuitoare. 
Vernagthuette-cabana ce ne-a placut cel mai mult din cele 3 in care am stat 
Ajungem pe la 15.30 si eu ma multumesc cu asta pentru azi : mia regulamentara si cele 8 ore pe drum. Aleg varianta 99% inspiratie si 1% transpiratie si raman la refugiu citind H.Hesse- Lupul de stepa- o lectura cu perspectiva si panorama de pe terasa refugiului tot schimband bancile insorite intre ele. 

Radu e sportiv asa cum il stiti si alege varianta More pain for the same money si urca (si coboara de) pe unul din varfurile pe care le aveam pe lista –Fluchtkogel (3497m).
Varful cu pricina, centru-dreapta
Cum pozele au iesit prea faine nu m-am putut abtine sa nu pun si aici cateva-Brandenburger Haus
(cea mai inalta cabana a DAV-ului)
Sa introducem si soarele in peisaj


Ziua 5, marti 2 aprilie 2013

Traseu: Cabana Vernagthütte (2755 m)-Vf. Hochvernagtspitze (3535m), 3h (+retur)

           Cabana Vernagthütte (2755 m)- Vf. Petersen Spitze (3482 m), 2.5 h (+retur)

Astazi prognoza afisata la cabana indica vreme dubioasa asa ca plecam devreme (primii in directia varfului ales de noi- Hochvernagtspitze) cu gandul sa profitam de dimineata cu vreme stabila. Am observat ca de regula diminetile sunt mai bune ca vreme si trebuie profitat la maxim de ele, oricat de putin mi-ar place acest lucru.

Insa oricum la prici nu ai cum sa dormi dupa ora 6.30-7.00.Daca la ora 22.00 se da stingerea, lumea e si foarte matinala dimineata. Trezirea e in jur de 6.00-6.30, micul-dejun se intinde maxim pana la ora 8.00, dar la vremea aceea 90% din schiori sunt deja plecati in traseu si cabana e goala. La 15.00-16.00 incep sa soseasca valuri, valuri la cabana, iar de la 18.00 se serveste masa de seara si in sala de mese nu ai loc sa arunci un ac. Asa ca ne adaptam si noi acestui program si ne invatam sa fim matinali. Asta are mai multe avantaje….afara e inca racoare, nu te incingi urcand pe ghetar si din punctul lui Radu de vedere, ai timp chiar de 2 varfuri in aceeasi zi :).

Traseul merge bine. 

Partial avem urme si partea putin inclinata (ghetarul) merge repede. Apoi urmele sunt acoperite de zapada viscolita in noaptea anterioara asa ca pe pragul de 200 m ce ne scoate intr-o sa la 3300 m Radu deschide poteca. 

Cum se inaspreste panta (corelata si altitudinea) ni se termina si noua gazul…


Ajungem pe varf in mai putin de 3 h de la cabana si dupa ce stam putin acolo ne punem pe coborat caci soarele incepuse sa arda cu nesimtire. 
Aproape de varf
Si mai aproape :)

Panorama de pe varf

Cum cobor din corcodus?
Ne intalnim cu alte 2 echipe ce urca pragul inclinat si pentru care munca nu e deloc usoara sub caldura de amiaza si potentata de radiatia zapezii. Noi in schimb ne bucuram de coborare si traseul trece tare repede. 

Cum e abia ora 12 si eu am prins gustul coborarii ochim o poteca ce urca pe un alt ghetar (Kleiner Vernagtferner) spre un varf dificil din zona (Hinterer Brochkohel-3628 m) si ceva urme frumoase de coborare.
Inspiratia...
Decidem ca vrem si noi pe acolo, fiind un mod fain de a ne petrece orele ramase. Radu coboara spre refugiu ca sa ne alimenteze cu apa caci ceaiul e deja terminat iar eu ma pun pe urcat. 
Pe ghetarul Kleiner Vernagtferner
Poteca coboara initial si strabate o zona plata ca apoi sa recastige diferenta de nivel pierduta. Ca si pe Mont Blanc sunt in mijlocul unui desert alb si este cumplit de cald. Fac nenumarae pauze in care arunc haina dupa haina in rucsac. Incepe sa ma doara capul de la atata soare. Cand am hotarat ca am urcat destul dau sa ma opresc sa il astept pe Radu dar in mai putin de 5 min ma simt ca un pui la rotisor. 
Asa se merge pe munte, mascat contra soarelui
Fac ochii roata dupa un adapost dar singul loc cu umbra este sub o cornisa… la cornisoiul vesel...Cobor pana la ea si ma adapostesc intr-o margine. Profit partial de umbra si mai mult de racoare si stau acolo 20-30 minute pana se apropie si Radu. Vine cu apa si mandarine-o adevarata binecuvantare pe caldura asta. 

Pe cand mancam apar si niste nori si ceva pale de vant si atmosfera devine suportabila. Urcam in continuare pana pe un platou la 3200 m, altitudine cu care eu ma declar multumita. Radu pluseaza si urca intr-o sa aflata 250 m mai sus dupa principiul enuntat deja pentru ziua de ieri si pe care Pinguinii il cunosc foarte bine. Facem apoi impreuna o coborare lunga si frumoasa si ne bucuram in mare de zapada buna, incomparabila cu conditiile de pe Mitlere Guslarspitze.

Noapte buna :)
Ziua, 6 miercuri 3 aprilie 2013

Traseu : Cabana Vernagthütte (2755 m)-Rofen, 2h45

Coboram de la Vernagthütte si schimbam cabana. Ziua incepe cu vreme buna si noi nu avem nicio graba. Claparii nostri sunt ultimii de pe etajere, schiurile noastre stau singurele intr-o camera mare si goala. Pentru noi azi e e din nou zi de tranzit-schimbam cabana, ne largim orizonturile, asa ca ne permitem sa fim puturosi. Coborarea imi da din nou fiori caci tehnica mea de schi cu dulapul in spate este deplorabila. Totusi ajung intreaga in fundul vaii. Portiunea cu lanturi o abordam safe- cu coltarii de schiuri atasati, iar din ultima coborare pana la masina se alege praful, caci datorita pantei tocate si zapezii/ bulgailor inghetati, jumate din coborare o fac pe picioare. 

Dar nu conteaza, la masina viata e frumoasa. Afara e o tenta primavarateca, este cald si placut, iar caserola plina cu tiramisu lasata la masina se dovedeste a fi delicioasa.
Dupa vreo ora de pregatiri si desfatari culinare ne suim din nou pe schiuri si pornim spre ultima parte a aventurii noastre prin munti.

Tiramisu, mmmm!
RT Radu

In continuarea seriei: Similaun (3606 m)-->

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
INFOBOX

Cabana Vernagthütte

-> Pagina DAV: aici
-> Pagina OeAV: aici 
-> Localizare: Austria> Ötztal (reper statiune schi Sölden)> Ventertal (valea raului Vent)
Amplasarea cabanei in raport cu principalele puncte de reper din zona
-> Capacitate cazare : 52 locuri locuri in camere, 77 locuri la prici, 22 locuri in refugiul de iarna.

Priciurile la aceasta cabana sunt interesante…practic ele desemneaza paturi supra-etajate situate in spatiile comune/spatiile de treceri intre camere. Imaginati-va o sala imensa, care a fost ulterior compartimentata si au rezultat camere,iar in spatiile libere au fost plasate paturi pentru a utiliza capacitatea de cazare la maxim.

-> Perioade de functionare : 
  • Sezonul de iarna : martie-mijloc de mai
  • Sezonul de vara : iulie-septembrie.
  • Refugiul de iarna este deschis tot timpul anului
-> Dotari: apa curenta (si calda la spalator), toalete in cabana, camera pentru schiuri, camera pentru clapari. Papuci la refugiu. Fiecare turist este obligat sa isi aduca sac- pijama.

->Facilitati:
  • Buletinul meteo si cel de avalansa afisate la cabana pe hol
  • Este recomandat sa va treceti turele in registrul de la refugiu aflat pe hol.
->Preturi: 
  • Cazare: 26 euro (locul in camera) si 20 euro (locul la prici). Membrii unui club alpin beneficiaza de reducere de 50% (din pacate nu m-am interest daca si CAR-ul este inclus in lista de reduceri). 
Nu poti utiliza primusul decat afara (pe terasa sau intr-un alt loc ferit din jurul cabanei pe care    ti-l gasesti/construiesti singur) insa toata lumea mananca la cabana.
  • Alte preturi:
    • apa calda pentru ceai : 2.5 euro/l
    • cola/bere (0.5l) : 4 euro
    • suc de portocale+apa (0.5l): 2.5 euro
    • supa : 4-5 euro
    • cartofi la cuptor cu carnati (portie suficienta pentru o persoana): 7 euro
    • dus : 3 euro pentru 4 minute de apa calda
La cabana veti primi un mic card pe care vi se va nota consumatia si o veti plati la sfarsit impreuna cu costul cazarii.

Se serveste si mic-dejun (bufet, aprox 10 euro) si se poate manca in regim demipensiune (aprox 30 euro).

->Acces: Vent (1896m)-Rofenhöfe (2009m)- Vernagthütte (2755 m), aprox 3 h

Din dreptul teleschiului din Vent (gasirea unui loc de parcare este dificila) se poate urca fie pe o partie de schi fond (batuta de ratrac) ce merge pe partea stanga a vaii cum urcam (dreapta sens orografic) sau pe drumul asfaltat ce urca la restaurantul/pensiune : Rofenhöfe (o mica asezare cu 3 case, cea mai inalta asezare din Austria locuita tot timpul anului). Accesul pana la Rofenhöfe este posibil si cu masina si sunt posibilitati de parcare in zona. Din capatul drumului asfaltat (indicator) poteca merge initial pe un drum forestier (30 min) pana in dreptul statiei inferioare a unui funicular. De aici vom depasi un prag abrupt castigand 200-300 m diferenta de nivel pana cand vom ajunge pe un platou (momaie mare). Din acest punt vom ignora stalpii de funicular ce continua spre dreapta si ne vom orienta spre valea larga din stanga cum urcam. Coboram cativa pasi si regasim cativa stalpi de marcaj. Poteca coboara in traverseu spre fundul vaii (zone amenajate cu cabluri). Din acest punct, cabana situata pe un promotoriu stancos este déjà vizibila. Ajunsi in fundul vaii urcam 200 m pana la cabana.

Trasee in zona

Zona este un excelent punct de plecare spre numeroase varfuri de peste 3000 m, se poate ajunge inclusiv pe Wildspitze (3772 m)-cel mai inalt varf din Tirol.

Radu a parcurs traseul spre Fluchtkogel (3500 m - ca 2:30h)

Impreuna am urcat pe Hochvernagtspitze (3539 m - ca 3 h) si am parcurs apropierea pe ghetar pentru Vf Hinterer Brochkogel (3635 m).
Traseul spre Hochveragtspitze
Traseul spre Petersenspitze (partea a doua a zilei)
Mentiuni:
  1. traseele se recomanda a se parcurge pe vreme buna, orientarea pe ceata fiind dificila.
  2. In general la 1-2 zile dupa o ninsoare importanta apar din nou urme spre majoritatea varfurilor din zona.
  3. Nu voi furniza aici o descriere a rutei deoarece varianta aleasa pentru urcare/coborare depinde de nenumarate conditii si se stabileste la fata locului.
  4. Echipament complet de schi de tura, sonda, lopata, DVA, coltari, piolet de tura, in functie de traseu ham, coarda, suruburi de gheata (daca traseul se desfasoara pe ghetar)

-> Documentatie: