"Homme, il faut savoir te taire pour écouter le chant de l'espace.
Qui affirme que la lumière et l'ombre ne parlent pas ?" Proverb touareg
Apropierea de desert nu se face cu camila sau cu 4x4, ci cu
cei 2 cai putere din dotare. 30 km ne despart de hotelul cu care aranjasem cu o zi inainte bivacul in desert. Ne apropiem asadar usor de dune, pe un drum bun,
liber pe sensul nostru de mers, dar avand de luptat cu vantul din fata. Tot drumul o tine asa, cu dunele ce cresc
usor, usor in stanga noastra. Din fericire nu avem decat 2 km de off-road si
hotelul unde ajungem arata intr-adevar interesant. Construit integral din
chirpici, cu vedere spre dune, amenajat simplu dar cu gust, o oaza de liniste
cu o mica curte interioara plina de verdeata si cu soarele intrand prin diverse
unghere, luminand salile in mod diferit. Suntem intampinati cu ceai si alune
(cel mai bun ceai pe care l-am baut pana acum, infuzat perfect, nici prea
dulce, nici prea amar) si dupa ce ne pregatim repejor bagajele nu avem nimic
mai bun de facut decat sa stam cu fata la dune si sa facem bai de soare.
Destinatia noastra
|
Apropiere |
De bun venit |
Ahmed
aduce camilele, ne ia bagajele si pe la 3 ne urcam in sa. Ahmed ne asigura ca
este ca pe cal, dar pentru cineva care nu a calarit niciodata nimic mai mult
decat caii de la carusel, nu poate fi un reper. Ahmed are 22 de ani (desi i-ai
da mai multi), este var cu propietarul hotelului cu care am aranjat noaptea in
desert si va fi ghidul nostru, conducatorul camilelor, bucatarul si
principalul partener de discutie cu privire la viata din Merzouga, impactul
turismului la nivel local etc. Camilele sunt ale sale, sunt de fapt 2 dromaderi (masculi)
si au cam 10 ani fiecare, fiind ajunse la maturitate daca ne gandim ca un
dromader traieste cam 25 de ani din spusele lui Ahmed.
Si zici ca acum trebuie sa ma urc pe ea? |
Plecarea e interesanta mai ales cand camila se ridica in
picioare cat e ea de inalta, 2 smucituri si te trezesti ca vezi lumea ca de
pe acoperis. Primul kilometru pe drumul de pietris e cam zdruncinat, dar odata
intrati intre dune socurile sunt atenuate si inlocuite cu un balans placut
sus-jos. Cand urcam cate o duna, balansul dispare cu totul si e cel mai placut,
cand coboram in schimb, trebuie sa ne tinem bine sau sa ne mutam putin centrul
de greutate spre spate, caci camila are tendinta de a merge infranat si ne
arunca putin inainte. Pe curbele de nivel ne balansam stanga-dreapta si tot asa
petrecem vreo ora si jumatate- "une balade à dromadaire", asa cum anuntau
panourile publicitare de pe marginea drumului, care faceau reclama la diverse
hanuri, hoteluri etc cu nume care de care mai poetice (l’étoile du desert, la
rose du sable etc).
Turistii au cam plecat. Ii vedeam dimineata cum se scurgeau
in 4x4 si motorhome-uri spre centrul
tarii (Marrakesh, Agadir) asa ca din zona asta suntem singurii care plecam. In
plus am plecat si destul de devreme, pe la 3, cand in mod normal la vremea asta
plecarea e planificata pentru 3.30-4.
Ideea e sa fii in zona cu
cele mai inalte dune inainte de apus. In aceste ultime 2 ore desertul prinde
viata, culorile se schimba, umbrele incep sa descrie diverse modele si poate in
timpul verii si pasarile si micile animale ce lasa totusi urme inconfundabile, prind viata. Acum e sezonul rece, deci temperatura e placuta intreaga zi,
nici oamenii si nici camilele nu au
nevoie de prea multa apa si nici nu cauta umbra. Ahmed spunea ca pe
vremea asta camila poate sta zile intregi fara sa bea apa, dar cand e cald
trebuie sa bea cam 11-13 l pe zi.
Pe masura ce ne apropiem de tabara, apar de dupa dune si alte grupuri de turisti. In general sunt cate 2,
fiecare mic grup cu ghidul sau. Cu siguranta ne vom reuni cu totii pe cea mai
inalta duna, catre care trag toti ghizii, si mai pe seara in tabara ce se vede
deja amenajata la baza unei dune inalte unde a fost sapata o fantana si unde cresc cativa copaci, schimband culorile
aurii ale desertului. De fapt dunele din Merzouga nu au auriul acela orbitor
din imaginile pe care le aveam in minte cu Sahara, ci sunt mai degraba
rosiatice, un caramiziu dechis.
Din categoria Iola- Noi cu camilele |
Ahmed ne lasa la baza unei muchii ce urca pe
duna inalta de deasupra taberei si ma apuc de sapat poteca. Nu merg deloc usor,
pe stanga, pe versantul inca in soare, fiecare pas declanseaza o mica avalansa de nisip (daca puneai urechea
jos auzeai fasaitul particulelor de cuart), pentru urcare fiind mai potrivita partea aflata
deja in umbra, unde nisipul e mai umed, are priza mai bune intre straturi si
pasul se aseaza mai ferm. Daca pe camile am inghetat, fiind batuti de vant si
neavand prea multe posibilitati de a ne misca, cu aceasta mica urcare ne-am
incalzit binisor, desi vantul batea in continuare, aparent din toate partile,
fara a transporta insa nici un gram de nisip in cer sau la sol. De pe duna cea
mare se vad muntii din Algeria (nu ne despart decat 20 km) si cam intreaga
suprafata de 50 kmp de dune (cam 5 pe 10 km).
In Maroc sunt 2
deserturi sau mai bine zis, 2 locuri unde poti experimenta desertul: Erg Chebbi
si Erg Chigaga. Primul (unde suntem si noi) e mai mic, are insa accesul facil,
pleci direct de la hotel pe camila, toata experienta fiind mai simpla ca
logistica si mai prietenoasa cu mediul inconjurator. Pentru desertul cel mare
(plecare din M'Hamid) e nevoie de un 4x4, fiind mai intins, parcurgi o parte din drum
cu masina si o mica parte cu camilele.
Desertul nostru |
Petrecem mult timp pe dune, astfel incat ceaiul cu care ne
asteapta Ahmed jos in tabara se racise si se infuzase cam mult, dar tot e
placut sa stai pe saltele, sa bei ceai, sa mananci alune si
sa faci pe translatorul intre Radu si Ahmed. Amandoi vorbesc franceza,
dar nici unul suficient de solid pentru a face asocieri si sa il inteleaga pe
celalat, care mai incurca/ stalceste cuvintele, si cum Radu are tot timpul
intrebarile la el si Ahmed raspunsurile, eu pic la mijloc.
Dupa aceea ne asezam la masa, in jurul tajinului pregatit de
Ahmed, o portie generoasa pentru 2 persoane, mai potrivita pentru 3, cu multa
carne, masline, catraveti, rosii, ceapa, cartofi si lamaie, totul insotit de
nelipsita paine. De cand am venit in Maroc ignoram tacamurile si mancam direct
cu mana, painea pusa pe masa nefiindun-ne niciodata de ajuns. Ori nu avem noi tehnica
si ca atare consumam multe paine, ori astia ne pun paine ca pentru turisti,
asteptandu-se sa mancam cumpatat. Dar adevarul e ca painea marocanilor e atat
de buna, incat cumpatat nu poti sa mananci. E rotunda si o gasesti in 3
dimensiuni diferite. Cea mica e 1 dh, cea medie 2 dh si cea mare 2.5 dh. E intotdeauna proaspata, coapta in
cuptor, cu exteriorul crocant si interiorul pufos, crescuta cam de 2 degete, de
cel mai multe ori alba. O singura data am gasit o paine cu interior auriu, care
a fost si extrem de buna. Incheiem cu fructe, foc si muzica berbera cantata de
ghizii fiecarui mic grup, unul la toba mare, unul la tobe mici, unul la
castaniete si unul care era fochist sef. Pe la 10 ne retragem in cortul nostru,
unde dupa ce imi fac culcusul folosindu-ma de paturile din dotare, sting
frontala si constat ca e intuneric bezna.
Foto by Radu
0 comments:
Trimiteți un comentariu