sâmbătă, 22 aprilie 2023

Scrisori pentru viitor. Elvetia-prima data in tari straine

Nu ti-am mai scris de multa vreme nimic. Peste noi au trecut atat Craciunul, cat si ziua ta si iata ca s-a facut un an de cand te cunoastem si te-am vizitat pentru prima data.

Scurta vacanta in Elvetia la Andrei, Claudia si Miruna a insemnat pentru tine si prima iesire din tara. Iar daca in vara lui 2022 universul tau nu se intindea mai departe de Brasov, nu prea intelegeai tu ce e cu orasele, cum de o tara poate avea mai multe orase si cum de lumea intreaga are atat de multe tari, usor, usor lumea si hartile au inceput sa prinda un vag contur si pentru  tine, iar in anii urmatori sunt convinsa ca vom extinde din ce in ce mai mult orizonturile imbinand calatoriile cu povesti de istorie si geografie.

Pana una alta, prima plecare avea sa fie in acea mica tara europeana unde muntii aproape ca nu se mai termina si avea sa vina la pachet si cu primul tau zbor cu avionul. Desi pot sa iti inteleg entuziasmul, mi-as fi dorit sa fii mai rezonabil cand vine vorba de a sta cu centura de siguranta pusa. Pot sa inteleg ca decolarea si aterizarea sunt cele mai interesante parti ale zborului, dar tin sa iti spun ca mi-ai scos ceva fire albe in cele 2 ore pana in Memmingen...

Primele 2 zile la Andrei si Claudia au fost lapte si miere, cu voi, copiii, jucandu-va impreuna in pace si buna intelegere. Erati "iubiti", va dadeati impreuna in leagan, va tineati de mana si o mangaiai pe Miruna pe par. Povestea de dragoste a tinut insa doar 2 zile, apoi ati inceput sa va intepati reciproc pana cand ati devenit usor insuportabili si orice lucru era motiv de cearta: cine apasa pe butonul de la semafor, pe cel de la lift, cine se da cu bicicleta si cine cu trotineta samd.

Drumetiile au mers cat de cat, dar joaca era cea mai interesanta parte si am facut turul parcurilor din Altstaetten cu ocazia asta.

Sunt putin curioasa cum vor evolua lucrurile in viitor, dar momentan pare ca 2-3 zile legate de socializare cu alti copii sunt suficiente pentru tine, iar ceea ce am invatat si noi, oamenii mari din aceasta saptamana este ca tu ai nevoie de mult timp  1 la 1 cu unul dintre noi (1-2 ore pe zi, timp si atentie doar pentru tine), ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca cel mai probabil, familia noastra va ramane in 3. Si sunt ok cu asta. Ai avut sansa sa fii primul venit, cresti, lumea ti se deschide, vor veni (sper eu) anii aceia, dinaintea pubertatii, in care vei fi suficient de curios si de puternic sa facem lucruri faine impreuna, sa calatorim, sa invatam, ramand insa afectuos si iubitor.

Ne-am strans o mana buna de romani in acest parc anonim din Elvetia

In primele zile, cand erati inca "iubiti"



Un ou kinder la 2 copii e clar motiv de ciondaneala (cine rupe amabalajul, cine faca surpriza etc)

Gampluet hike



Cand parintii invata din propriile greseli si cumpara 2 iepurasi la 2 copii orgoliosi